Για την ανάγκη να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης και καταλογισμός ευθυνών σε όσους πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού συμφώνησαν Παπούλιας - Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα. Αμφότεροι επισήμαναν ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή για τη χώρα.
Απονομή δικαιοσύνης και καταλογισμό ευθυνών σε όσους πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας από τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η σημερινή κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία για αναδιάρθρωση της χώρας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πακέτο των οδυνηρών μέτρων, αλλά και να υποβάλει επισήμως την πρότασή του για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις “δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την πατρίδα”.
“Η ΕΕ ανταποκρίθηκε με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που θα δώσει μια ανάσα και ένα χρόνο ηρεμίας για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος” είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση “θα κάνει κάθετι για να προστατεύσει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και να δώσει πια έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου”.
Ο Κάρολος Παπούλιας εμφανίσθηκε αισιόδοξος, έστειλε όμως κι ένα μήνυμα. “Είμαι βέβαιος -είπε- ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί, αλλά χρειάζεται να πεισθεί ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη. Πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Πρέπει να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού”.
Απαντώντας, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι μια “πολιτεία ευνομίας”. “Αυτό το αίσθημα, κ. Πρόεδρε, νομίζω ότι το έχουμε όλοι. Είναι πρώτο μέλημά μας να δημιουργήσουμε μια πολιτεία ευνομίας. Το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας και είναι πρώτο μέλημά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, ο κ. Παπούλιας μίλησε για “δύσκολες μέρες”. “Δύσκολες μέρες, δύσκολη εποχή” συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται ταυτόχρονα για ευκαιρία για μια νέα αρχή”.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών, των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, “δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια στην κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και στην οικονομία μας”, ώστε -όπως είπε- “να παραδώσουμε μια Ελλάδα πολύ καλύτερη και πολύ δικαιότερη”.
Ο κ. Παπούλιας συμφώνησε ότι η κρίση μπορεί να μπορεί να προσφέρει δυνατότητες “για μια άλλη Ελλάδα, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης για όλους αυτούς που υποφέρουν και θα υποφέρουν”.
Κλείνοντας τον διάλογο, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για “λαό που αδικείται από το πολιτικό σύστημα”. “Έχουμε -είπε- έναν όμορφο τόπο και έναν όμορφο λαό, που πολλές φορές αδικείται από ένα πολιτικό σύστημα που δεν αξιοποίησε όλο αυτόν τον πλούτο. Τον σπατάλησε, τον καταπίεσε πολλές φορές και είναι χρέος μας να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις για το καλό του Ελληνισμού”.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διήρκεσε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν “δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την πατρίδα”, καθώς και ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
“Είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη. Μια Ελλάδα διαφάνειας, ανάπτυξης, ανταγωνιστική. Μια Ελλάδα για την οποία όλοι μας μπορεί να είμαστε περήφανοι. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτή την κρίση, ευκαιρία” τόνισε.