Κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με διευθυντές ελληνικών εφημερίδων. Η συνάντηση έγινε μακριά από τις κάμερες, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόταν απο τους υπουργούς Εγκεμέν Μπαγίς και Αλί Μπαμπατζάν.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με διευθυντές ελληνικών εφημερίδων. Η συνάντηση έγινε μακριά από τις κάμερες, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόταν απο τους υπουργούς Εγκεμέν Μπαγίς και Αλί Μπαμπατζάν.
Ο κύριος Ερντογάν ζήτησε από τα ελληνικά ΜΜΕ να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων, ωστόσο όταν δέχθηκε ερωτήσεις για τις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο το θερμόμετρο ανέβηκε. Ακολούθησε έντονος διάλογος με τον διευθυντή της εφημερίδας “Έθνος” Γιώργο Χαρβαλιά.
“Μιλήστε για τα θετικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μη λειτουργείτε σαν ραντάρ. Τα ελληνικά ΜΜΕ λειτουργούν σαν Γραφεία Τύπου του ελληνικού Πενταγώνου και εκδίδουν πολεμικά ανακοινωθέντα τορπιλιζοντας την κατάσταση στο Αιγαίο. Μετράτε παραβιάσεις κάθε μέρα. Στα 7,5 χρόνια που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;” είπε ο Ερντογάν.
Και ο κ. Χαρβαλιάς απάντησε: “Κύριε πρωθυπουργέ, μην απευθύνετε νουθεσίες στα ελληνικά ΜΜΕ, γιατί δεν μπορείτε να αξιολογήσετε την ευαισθησία τους. Είναι προφανές πως έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία των ΜΜΕ και του Τύπου στις ευνομούμενες δημοκρατίες”.
Η παρατήρηση ότι τα ΜΜΕ δεν μπορεί να γίνονται αποδέκτες νουθεσιών ενόχλησε ιδιαίτερα τον κυριο Ερντογάν, όπως και αυτή που ακολούθησε για το ρόλο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, επίσης από τον κ. Χαρβαλιά, ο οποίος επισήμανε: “Κύριε πρωθυπουργέ, στην Ελλάδα η τελευταία εξωθεσμική παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε το 1967. Εσείς ελέγχετε τους στρατηγούς σας;”.
“Ασφαλώς -αποκρίθηκε ο Τούρκος ηγέτης- και το αποδείξαμε με την αποκάλυψη του σχεδίου ‘Βαριοπούλα’. Εμείς θέλαμε μία καθαρή κυβέρνηση για την Τουρκία, που δεν θα ποδηγετείται. Η δημοκρατία πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομία. Είμαι 7,5 χρόνια πρωθυπουργός και δεν με έχει εξουσιάσει κανείς”.
Για το ίδιο θέμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε νωρίτερα και από τον διευθυντή της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” Γιάννη Μιχελάκη. “Ακόμη και λίγες ώρες πριν από την άφιξή σας στην Αθήνα, τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Έχετε εντοπίσει ότι τα σχέδια της στρατιωτικής ηγεσίας είναι διαφορετικά από εκείνα της πολιτικής ηγεσίας;” ρώτησε ο κ. Μιχελάκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κύριος Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το θέμα της ενημέρωσης της Αθήνας μέσω σχεδίων πτήσεων από την Άγκυρα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν είμαστε οι δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι τώρα λειτουργούμε μέσω του ΝΑΤΟϊκού σταθμού, που μεταφέρει εκατέρωθεν τις πληροφορίες για τις υπερπτήσεις μας. Δεν βλέπω, όμως, γιατί να μην αλληλοενημερωνόμαστε για τις πτήσεις μας, ταυτόχρονα με την ενημέρωση προς το ΝΑΤΟ. Τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά. Αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη”.