"Εκρηκτικός" αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς την ώρα που οι διορισμοί εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί πάνω από 50%, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση εμφανίζονται υπερδιπλάσιες.
“Εκρηκτικός” αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς την ώρα που οι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών έχουν μειωθεί πάνω από 50%, λόγω περικοπών στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας, οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση εμφανίζονται υπερδιπλάσιες.
Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ανέρχονται εφέτος σε 11.466, όταν πέρυσι ο συνολικός αριθμός των σχετικών αιτήσεων ήταν 4.355 .
Όσο για τους διορισμούς, εφέτος είναι μειωμένοι στους 2.825, όταν πέρυσι είχαν γίνει περίπου 6.000.
Δάσκαλοι και καθηγητές καταγγέλλουν ότι λόγω των περικοπών, η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει με μεγάλα κενά και υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους μαθητές, καθώς θα οδηγήσουν σε υπεράριθμα τμήματα και υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να καλύψει τα κενά με την επιστροφή στα σχολεία 5.000 εκπαιδευτικών που ήταν αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των αναπληρωτών. Παράλληλα, το υπουργείο μελετά την ορθολογική κατανομή των εκπαιδευτικών και τους διορισμούς σε πραγματικά κενά.
Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου εμφανίσθηκε αισιόδοξη παρά τις δυσκολίες. “Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες συγκεκριμένο σχέδιο, έτσι ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβρη” είπε η υφυπουργός.
Και πρόσθεσε: “Το αυτονόητο είναι εφικτό. Το αυτονόητο -δηλαδή να έχουμε λίγες ελλείψεις ή καθόλου ελλείψεις – δεν το πετυχαίναμε στην Ελλάδα, ακόμη και σε χρονιές πολύ καλές. Ελάχιστές φορές το έχουμε πετύχει. Φέτος είμαστε αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες. Κι αυτό γιατί έχουμε σχεδιάσει μέτρα από τον Νοέμβρη και κάθε εβδομάδα τα παρακολουθούμε”.