"Δύσκολες, αλλά αναγκαίες" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις της κυβέρνησης και κάλεσε τις Βρυξέλλες να ανταποκριθούν κι εκείνες στο χρέος τους. Τι ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και τι προηγήθηκε. Η συνάντηση Παπανδρέου - Παπούλια.
“Δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την επιβίωση της οικονομίας” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και κάλεσε τις Βρυξέλλες να ανταποκριθούν κι εκείνες στο χρέος τους.
Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ανακοινώθηκαν το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να στηρίξουν τα μέτρα και μίλησε ανοιχτά για τις ευθύνες των Ευρωπαίων εταίρων μας, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως εάν δεν στηριχθεί η προσπάθεια της Ελλάδας, τότε η κυβέρνηση θα προσφύγει στο ΔΝΤ.
“Αυτά τα μέτρα δεν θα μας τα επέβαλε ούτε το ΔΝΤ, και θα μας έδινε τα χρήματα. Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δείξουν ποιοι είναι” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: “Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν ανταποκριθούν οι αγορές και κυρίως αν οι Ευρωπαίοι δεν σταθούν στο ύψος περιστάσεων, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ”.
Όλοι οι υπουργοί που πήραν τον λόγο δήλωσαν ότι στηρίζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με εξαίρεση τον Χάρη Καστανίδη, που εμφανίσθηκε σαφώς επιφυλακτικός για την περικοπή του 14ου μισθού.
Ενδεικτικός του έντονου προβληματισμού που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι και ο διάλογος που είχε η υπουργός Υγείας με τον πρωθυπουργό. “Τα μέτρα κινούνται στα όρια της ιδεολογίας μας” είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιώργος Παπανδρέου αποκρίθηκε: “Είναι εκτός της ιδεολογίας και της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι έκτακτα, είναι επείγοντα”.
“Στηρίζω τα μέτρα και την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου. Θα προτιμούσα ωστόσο αυτά να έχουν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε την ανάγκη να παρουσιαστεί στους πολίτες ένα συνολικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και τις δράσεις που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι το 2013 για να αποκαταστήσει το εισόδημά τους.
Ανδρέας Λοβέρδος και Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές.
Όποιος τη δύσκολη στιγμή αυτή, αντί να είναι αλληλέγγυος -όπως όλοι μας- νομίζει ότι βρήκε ή θα βρει την ευκαιρία να πάρει θέση για τη μετά την υπέρβαση της κρίσης εποχή, αυταπατάται. Γιατί από την κρίση ή θα βγούμε όλοι νικητές ή όλοι μαζί θα καταστραφούμε” σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.
“Να στηρίξουμε όλοι. Μην αρχίσουν κάποιοι τα μισόλογα, ότι στηρίζω μεν… άλλα δεν συμφωνώ” δήλωσε η υπουργός Παιδείας.
Του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκαν, το βράδυ της Τρίτης, δύο συσκέψεις μεταξύ των κορυφαίων υπουργών και στελεχών του κινήματος, κατά τις οποίες εξειδικεύτηκαν τα μέτρα. Στη μια από αυτές, ο Χρήστος Παπουτσής ήταν αυτός που διαφώνησε ανοιχτά με τα αρχικά σενάρια που προέβλεπαν ή να κοπεί τελείως ο 14ος μισθός ή να μειωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός κατά 50%.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, φέρεται να είπε σε αυστηρό ύφος στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου: “Με αυτά που κάνετε διαλύετε το ΠΑΣΟΚ”.
Με την περικοπή του 14ου μισθού διαφώνησε στη σύσκεψη της Τρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος όμως στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας πως “μετά τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι αδιανόητο η ΕΕ να μην στηρίξει την Ελλάδα”.
Συνάντηση Παπανδρέου – Παπούλια
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις δεν ήταν επιλογή, αλλά αναγκαίες για την επιβίωση της οικονομίας, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Παπούλια ότι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι δύσκολες, προσθέτοντας όμως πως είναι αναγκαίες προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη δίνη. Τα μέτρα, είπε ο κ. Παπανδρέου, έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, που βρέθηκε στη δίνη και στο μάτι του κυκλώνα των πιστωτών και των διεθνών αγορών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθιξε και πάλι το θέμα της στάσης των Βρυξελλών, λέγοντας πως πρέπει να κάνουν το δικό τους χρέος. Είπε χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός μπορουν αξιόπιστα να παίρνουν και δύσκολες αποφάσεις. Αναμένουμε, δικαίως πια, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και είναι πια και ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης και το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές, που θέλει ο ελληνικός λαός, που θα κάνουν την οικονομία μας και βιώσιμη. Αλλά και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πια ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία, για δουλειά, για ανάπτυξη. Αυτή τη μάχη δίνουμε”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκρίθηκε: “Πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερο αυτοί που έχουν και τα περισσότερα”.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια διήρκεσε μισή ώρα και εξερχόμενος, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε και πάλι για δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις.
“Δεν ήταν απλώς επιλογή -είπε- ήταν ανάγκη να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις. Αναγκαιότητα για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας. Να φύγει η Ελλάδα και από τη δίνη των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης, να ανασάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη, μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στο τόπο”.
Μετά το προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε έναν μαραθώνιο συναντήσεων με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί την Παρασκευή για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ την Κυριακή θα βρίσκεται στο Παρίσι, καθώς κλείστηκε ραντεβού με τον Νικολά Σαρκοζί. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.