Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας ζητά από ΕΕ και ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, από το Καστελόριζο και χωρίς καμία αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας ζητά από ΕΕ και ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, από το Καστελόριζο όπου βρίσκεται, κάνοντας λόγο για “ανάγκη εθνική και επιτακτική”, καθώς -όπως είπε- η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας.
Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία στις πολιτικές που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία καταλόγισε “ακατανόητα λάθη, παραλείψεις, εγκληματικές επιλογές”.
“Όλοι μας -είπε- κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση “ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της, μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σκληρή δουλειά που έπιασε αμέσως η κυβέρνησή του, το σχέδιο που καταστρώθηκε και τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν για να αναστραφεί η κατάσταση και ένας διπλωματικός μαραθώνιος οδήγησαν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και σε ένα μεγάλο επίτευγμα, όπως το χαρακτήρισε. Τη συμφωνία για έναν μηχανισμό στήριξης, πρωτόγνωρο για την ιστορία και τα δεδομένα της ΕΕ.
“Και εμείς και οι εταίροι μας στην ΕΕ, ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική” είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, όμως, ότι “οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία”.
Και υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την οικονομία της χώρας και την εκμηδένιση των προσπαθειών των Ελλήνων από τα αδηφάγα επιτόκια, ακόμη και τη δυσκολία δανεισμού, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού λέγοντας: “Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη, εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ”.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και πρόσθεσε ότι “οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά, αλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η ΕΕ δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα”.
Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό”, που όμως τώρα ξέρει “τον δρόμο για την Ιθάκη”, όπου -όπως είπε- θα φτάσουμε “ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι” μετά από κοινή προσπάθεια.
Και κατέληξε λέγοντας: “Ο τελικός μας στόχος είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες… Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε”.
Η απόφαση ελήφθη, κατά πληροφορίες, αργά το βράδυ της Πέμπτης και αφού ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανταλλάξει απόψεις με τους υπουργούς στην πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που συνεκλήθη το μεσημέρι. Φέρεται, μάλιστα, να συνομίλησε και με τους Άγκελα Μέρκελ και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Η διαρροή της πληροφορίας για επικείμενη προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης προκάλεσε ευφορία στις αγορές, με το ελληνικό Χρηματιστήριο να καταγράφει άνοδο, ενδοσυνεδριακά μεγαλύτερη και του 4%.
Ταυτόχρονα, σημαντική συρρίκνωση καταγράφεται στα spreads, που από τις 609 μονάδες βάσης την Πέμπτη έφτασαν να διαμορφώνοντα στις 491.
Η αναγγελία προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε μια ημέρα πριν από τη συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινικ Στρος Καν, στην Ουάσιγκτον, κι ενώ βρίσκεται στη χώρα μας μικτό κλιμάκιο τεχνοκρατών του Ταμείου και κοινοτικών για διαβουλεύσεις και ελέγχους.