Κριτήρια που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα θα καθιερώνει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για τους περίπου 850 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στον τρόπο πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ καθιερώνονται και υποχρεωτικές μετατάξεις.
Κριτήρια που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα θα καθιερώνει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για τους περίπου 850 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να καταρτιστεί ως το τέλος του χρόνου και να ισχύσει μέσα στο 2011. Οι βασικές αλλαγές επικεντρώνονται σε δύο προτάσεις:
Από τη μία, να υπάρξει σταδιακή μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο, με βάση την εκπαιδευτική τους βαθμίδα, την προϋπηρεσία και τη θέση στην ιεραρχία που κατέχουν, ανεξαρτήτως σε ποιο υπουργείο υπηρετούν
Από την άλλη, να ισχύσουν, όπως σε πολλές χώρες της ΕΕ, ξεχωριστά κλαδικά μισθολόγια, όπως π.χ. διοικητικών, μηχανικών, αρχαιολόγων κ.ά.
Ανεξαρτήτως, ποιο σχέδιο ενιαίου μισθολογίου τελικώς επιλεγεί, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα υπάρχει βασικός μισθός στον οποίο θα ενσωματωθούν ορισμένα επιδόματα, ενώ θα παραμείνουν μόνο ελάχιστα κατά κλάδο.
Παράλληλα, για κάθε υπηρεσία και υπαλλήλους θα υπάρχει ετήσιος προγραμματισμός απόδοσης έργου. Αν η απόδοση είναι θετική θα χορηγείται πριμ, ενώ αν είναι αρνητική θα υπάρχει μείωση μισθού.
Το ενιαίο μισθολόγιο θα ισχύσει για τους νυν υπαλλήλους, αλλά και για τους νεοεισερχόμενους. Αυτό όπως εκτιμάται, θα οδηγήσει σε πάγωμα μισθών τα επόμενα χρόνια για τους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους, όπως σε εφορίες και τελωνεία, ενώ οι συνάδελφοί τους με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σε άλλες υπηρεσίες θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται.
Εκτός από το ενιαίο μισθολόγιο, σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στον τρόπο πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ καθιερώνονται και υποχρεωτικές μετατάξεις.
Έτσι, έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμπληρώσουν σε μια φόρμα μέσω H/Y όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την υπηρεσιακή τους κατάσταση. Δηλαδή, τις τυχόν προαγωγές τους, μεταθέσεις, προϋπηρεσία κ.ά. Αυτά τα στοιχεία θα περάσουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και μέσω αυτής θα γίνεται από 1ης Ιανουαρίου η πληρωμή τους. Όσοι υπαλληλοι δεν συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, θα σταματήσει και η μισθοδοσία τους.
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί πλέον να γνωρίζει κεντρικά πόσοι είναι οι δημοσιοι υπάλληλοι, αν τυχόν υπάρχουν πολυθεσίτες, οι οποίοι βεβαίως θα καταργηθούν, αλλά και κρυφές αποδοχές εως σήμερα.
Όλη αυτή η διαδικασία θα φέρει και αλλαγές στο προσωπικό του Δημοσίου. Με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο θα καθιερώσει εθελοντικές και υποχρεωτικές μετατάξεις. Όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αυτό θα μετακινηθεί αφού γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση σε υπηρεσίες αιχμής, όπως ασφαλιστικά ταμεία, όπου και υπάρχουν μεγάλα κενά, με το μισθολογικό όμως καθεστώς που θα έχουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο μισθός του ήταν μεγαλύτερος, ο μετατασσόμενος υπάλληλος δεν θα πάρει τη διαφορά μισθού όπως συμβαίνει σήμερα.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το πρώτο πακέτο καταργήσεων ή συγχωνεύσεων οργανισμών, περίπου 50 τον αριθμό, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Οι εργαζόμενοι στους καταργούμενους οργανισμούς αν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου μετατάσσονται υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες, ενώ οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν μέχρι τη ληξη της σύμβασής τους.