Φτωχότερος είναι ο ελληνικός κινηματογράφος, μετά τον θάνατο του Θανάση Βέγγου. Ο κοσμαγάπητος ηθοποιός απεβίωσε στα 84 χρόνια του, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Φτωχότερος είναι ο ελληνικός κινηματογράφος, μετά τον θάνατο του Θανάση Βέγγου. Ο κοσμαγάπητος ηθοποιός απεβίωσε στα 84 χρόνια του, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο ηθοποιός, που άγγιξε τις καρδιές όλων και έγινε σύμβολο για την τέχνη του, το ήθος και την ανθρωπιά του είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής. Υπήρξε αναμφισβήτητα ο εθνικός μας ηθοποιός, ένας λαϊκός ποιητής, το σύμβολο του κατατρεγμένου Ελληνα.
Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Θανάση Βέγγο θα ψαλεί στις 2 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατεθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 29 Μαΐου 1927. Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς η οικογένεια του αντιμετώπιζε σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και ο ίδιος αναγκάστηκε από μικρός να δουλέψει. Από το 1948 έως το 1950 έζησε εξόριστος στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε και με τον σκηνοθέτη, Νίκο Κούνδουρο. Αυτή ήταν και η γνωριμία που τον οδήγησε στον κινηματογράφο το 1954, στην ταινία "Μαγική Πόλις".
Μέχρι το 1959 έπαιζε μικρούς ρόλους, ενώ για να συμπληρώνει το εισόδημα του εργαζόταν και ως φροντιστής στα πλατό. Εκείνη την περίοδο συμμετείχε σε ιστορικές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου όπως "Ο Δράκος", "Διακοπές στην Αίγινα", "Μανταλένα", "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Ο Ηλίας του 16ου" και "Ποτέ την Κυριακή". Το 1959 παίρνει την πολυπόθητη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όχι επειδή αποφοίτησε από κάποια Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο. Για πρώτη φορά παίρνει μεγάλο ρόλο στην ταινία "Οι δοσατζήδες" μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη το 1960.
Δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη κάνει και τα πρώτα του βήματα στο θεατρικό σανίδι στην επιθεώρηση "Ομόνοια πλατς πλουτς". Τα επόμενα χρόνια συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη και αναπτύσσει πλέον τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε. Οι ταινίες που τον καθιερώνουν είναι το "Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ", "Μην είδατε τον Παναή", "Ζήτω η τρέλα", "Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης". Τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του τις "γυρίζει" όταν ιδρύει τη δική του εταιρία παραγωγής "ΘΒ" Ταινίες Γέλιου". Από το 1965 έως το 1969, θα πρωταγωνιστήσει στις ταινίες "Φανερός Πράκτωρ 000", "Τρελός, παλαβός και Βέγγος" και "Ποιός Θανάσης;".
Ωστόσο παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδήγησαν την εταιρία του σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, την οποία ξεπέρασε μετά από αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη με αποκορύφωμα την ταινία "Τί έκανες στον πόλεμο Θανάση;" το 1971, η οποία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποσπά βραβεία κριτικών και κοινού. Από το 1983 σταματά να ασχολείται με τον κινηματογράφο, στον οποίο επιστρέφει αρκετά χρόνια αργότερα με την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου".
Η ερμηνεία του έχει διαφοροποιηθεί. Έχει γίνει χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης εκφραστικότητας, ενώ κορυφαία του στιγμή θεωρείται η ερμηνεία του στην ταινία "Όλα είναι δρόμος" το 1998. Το 1997 εμφανίζεται στην Επίδαυρο στο ρόλο του Δικαιόπολη στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Το 2002 θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά του MEGA "Περί Ανέμων και Υδάτων". Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Σωματείου Παραγωγών. Ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 2002 ο Δήμος Κορυδαλλού έδωσε το όνομα του στο δημοτικό αμφιθέατρο της περιοχής, σε μια συγκινητική τελετή, στην οποία ο Θανάσης Βέγγος, συγκλόνισε το κοινό που παρευρισκόταν για τιμήσει τον ίδιο και το έργο του. Επίσης από τον Οκτώβριο του 2008, η Πλατεία Ευαγγελισμού στο Νέο Φάληρο, μετονομάστηκε σε Πλατεία Θανάση Βέγγου. Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες πρωταγωνιστούσε.
Συλλυπητήρια μηνύματα
"Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση" σημειώνει σε συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Θανάση Βέγγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσθέτοντας ότι "οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό".
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι ο Θανάσης Βέγγος "έβγαλε στην επιφάνεια, με τους ρόλους του, με την ίδια του την στάση, την ουσία της ανθρώπινης ζωής, τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αυτό που μας κάνει ανθρώπους, αυτό που τελικά μας ενώνει, την ακατάπαυστη προσπάθεια και έμπνευση για την ζωή".
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθειά θλίψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο για τον χαμό του ηθοποιού, για τον οποίο τονίζει ότι έφερε τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικότητας όντας "άνθρωπος του μέτρου, σεμνός και ταυτόχρονα δημιουργικός, με φιλοτιμία και διάθεση προσφοράς".
Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας", ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στον Θανάση Βέγγο ως τη "χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας", προσθέτοντας ότι όλοι και όλες "είμαστε τυχεροί που υπήρξε και περπάτησε δίπλα μας".
Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι ο αγαπητός ηθοποιός "δίδαξε γενιές Ελληνων με τη διαδρομή του, με το ήθος του, με τη συνέπειά του" για να καταλήξει ότι "οι ταινίες του θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στη μνήμη μας".
Η Δημοκρατική Συμμαχία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο ηθοποιός "ενσάρκωνε τον απλό Έλληνα, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες του".
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποχαιρετούν τον Θανάση Βέγγο λέγοντας ότι "το ταλέντο του φύτρωσε στα ξερονήσια της εξορίας και άνθισε στις ψυχές όλων μας, με το γέλιο, αλλά και με το δάκρυ που μας χάρισε".