"Μάχη" υψηλών τόνων τη Δευτέρα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το μεταναστευτικό, που διεξήχθη μετά από σχετικό αίτημα του Γ. Καρατζαφέρη.
“Μάχη” υψηλών τόνων τη Δευτέρα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το μεταναστευτικό, που διεξήχθη μετά από σχετικό αίτημα του Γ. Καρατζαφέρη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό “δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ομαλότητας, ασφάλειας και συνοχής” και βάζει “τέλος στην αδιαφάνεια και στην πλήρη απουσία λογοδοσίας που κυριαρχεί με το σημερινό καθεστώς στο δίκαιο της ιθαγένειας της χώρας”.
“Ο νέος νόμος ασχολείται αποκλειστικά με μια διαδικασία πολιτογράφησης των νόμιμων μεταναστών, την πρόσβαση τους δηλαδή σε μια σειρά από δικαιώματα και βέβαια υποχρεώσεις” είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι παράλληλα “έρχεται να ενδυναμώσει την πολιτική μας για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, καθώς κανένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά δεν μπορεί να πάρει ιθαγένεια”.
Επικριτικός απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης εμφανίσθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε είναι βελτιωμένο σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες.
“Η χαλάρωση της πολιτικής μας για την πολιτογράφηση σε σχεδόν αυτόματη και η μαζική χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται εδώ, είναι ίσως το χειρότερο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση. Κι αυτό ακριβώς έκανε” είπε ο προεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι “όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων. Σε τέτοιες συνθήκες κορυφώνεται η ξενοφοβία”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε την ανάγκη να ενταχθούν στη χώρα πολλοί από τους μετανάστες που έχουν έλθει τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημιουργήσει πια βιοτικούς δεσμούς -οικονομικούς και κοινωνικούς, επισήμανε όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει “ομαλά”.
Πιστός στη σκληρή γραμμή απέναντι στους μετανάστες εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος και επέμεινε στην πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι ο νόμος αποτελεί “ύβρι προς τους Έλληνες μετανάστες, αλλά και προς τους Έλληνες ομογενείς”. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγε στην Αμερική ακολουθήθηκε μια ολόκληρη διαδικασία, με μια σειρά χαρτιά, δεν πήδηξε σ’ ένα καράβι λαθρομετανάστης… Θα συγκρίνουμε τον νόμιμο μετανάστη που σεβεται τους νόμους μιας χώρας με αυτόν που μπαίνει λαθραία στη χώρα;” τόνισε.
Και πρόσθεσε: “Είναι δυνατόν ο Έλληνας ομογενής του εξωτερικού να μην μπορεί να ψηφίζει στην Ελλάδα και να μπορούν να ψηφίζουν οι μετανάστες;”.
Η Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε τόσο κατά του ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας “δηλητηριώδη και επικίνδυνη” την πολιτική του, όσο και κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε “χειρότερο από το ούτως ή άλλως προβληματικό” υπάρχον, και ζήτησε να νομιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που ζει στην Ελλάδα.
Και ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε κατά του Γ. Καρατζαφέρη, στον οποίο απέδωσε “πολιτικές κωλοτούμπες”, αλλά και κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι “υποχωρεί στις απαιτήσεις του”. “Ακούγοντας να λέει όλα αυτά τα περίεργα περί των ασθενειών που φέρνουν στην ελληνική κοινωνία, μου ήρθε στο μυαλό το ανέκδοτο που λέει δυο πράγματα μισώ στον κόσμο πιο πολύ απ’ όλα, τους ρατσιστές και τους μαύρους” σχολίασε για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
“Η ιστορία της ανθρωπότητας -τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- είναι η ιστορία των μετακινήσεων και των μεταναστεύσεων. Όσοι και όσες το αγνοούν αυτό, αγνοούν μάλλον και μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας και απλά επενδύουν στα φοβικά σύνδρομα”.