Πώς αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αθήνα, στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας και στις δηλώσεις Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι “η ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική οικονομία είναι θετικό σημείο γιατί θωρακίζει τα ελληνικά ομόλογα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων”, πρόσθεσε όμως ότι στη ΝΔ περιμένουν να δουν τις επί μέρους λεπτομέρειες.
Εξαπολύοντας πυρά κατά του πρωθυπουργού για την κριτική που άσκησε στη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς είπε: “Ως προς την ανάγκη επιτήρησης της οικονομίας μας, καλά θα κάνει ο κ. Παπανδρέου να μη βγάζει εκτός ευθυνών, τόσο το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη δική του πρωτοφανή αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες. Επίσης, δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλάει για αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Ήταν ανεύθυνη η καταστροφική αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα του. Κι ήταν αναξιόπιστη η προεκλογική του δημαγωγία όταν διακήρυσσε ότι λεφτά υπάρχουν κι έταζε στους πάντες τα πάντα”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου “μέχρι πριν λίγο δεν έπαιρνε καθόλου μέτρα και τώρα παίρνει μέτρα μόνο για την περιστολή του ελλείμματος και όχι για την τόνωση της αγοράς”, ενώ σε ό,τι αφορά την περιστολή των δαπανών, κατήγγειλε την κυβέρνηση για ισοπεδωτική και “προκρούστεια” λογική, αφού -όπως είπε- “κόβει από παντού, ακόμη και από ζωτικές ανάγκες”.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι “είτε το πακέτο είναι γαλλογερμανικό είτε είναι του ΔΝΤ, οι όροι και οι δεσμεύσεις σε βάρος του λαού θα είναι οι ίδιοι, που σημαίνει ότι θα παρθούν και νέα μέτρα σε βάρος του λαού”.
“Είναι βοήθεια για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ελλάδα των εργαζομένων” τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ανέφερε: “Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο στο εξωτερικό δεν είναι και ό,τι πιο κόσμιο και το να κομπορρημονεί κανείς όταν επιβάλλει στη χώρα του τρεις ‘επιτροπείες’ -Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ- αποτελεί τουλάχιστον αμετροέπεια”.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ρ/σ Flash, τόνισε πως “τα όσα αποφασίζουν τελικά Βερολίνο και Παρίσι, πιθανόν να ανακόψουν την άγρια πίεση των αγορών, αλλά θα μεταφέρουν την πίεση στο εσωτερικό της χώρας”.
Για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχολίασε: “Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς… δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, δέχθηκε τριπλή επιτήρηση και διαβεβαίωσε ότι θα πάρει ακόμη σκληρότερα μέτρα αν χρειαστεί. Ο κ. πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιχαίρει μπροστά στη διάλυση του ασφαλιστικού και στη μείωση των εισοδημάτων των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας”.