Με σκληρή γλώσσα προς τη ΝΔ για τη διακυβέρνησή της, αλλά και προς την ΕΕ για τη στάση της απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Με σκληρή γλώσσα προς τη ΝΔ για τη διακυβέρνησή της, αλλά και προς την ΕΕ για τη στάση της απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ για “εγκληματική πολιτική” στο πρόσφατο παρελθόν που είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της χώρας και της οικονομίας της.
“Υπάρχουν ιστορικές ευθύνες γι’ αυτόν τον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα και καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους… Έχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες” είπε.
Και πρόσθεσε: “Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο τη χώρα και το κράτος και σηκώθηκαν κι έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού. Λεηλατούσαν μέχρι και το παρά πέντε χωρίς καμία ντροπή απέναντι στον ελληνικό λαό, που σήμερα άναυδος παρακολουθεί τη χώρα μας να διασύρεται διεθνώς εξαιτίας των επιλογών τους”.
Όσον αφορά στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της καταλόγισε ατολμία και έλλειψη συντονισμού, που κατέστησαν -όπως είπε- την Ελλάδα “πειραματόζωο” μπροστά σε μια πρωτόγνωρη μάχη μεταξύ Ευρώπης και διεθνών αγορών, ενώ υπονόμευσαν και το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών και επιδείνωσαν τη θέση και άλλων χωρών του νότου, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
“Η Ελλάδα -δήλωσε ο πρωθυπουργός- δεν είναι μια πολιτική ούτε μια οικονομική υπερδύναμη για να δώσει μόνη της αυτή τη μάχη. Τους τελευταίους μήνες αυτής της κρίσης, η ΕΕ έδωσε την πολιτική της και θεσμική της στήριξη στο πρόγραμμά μας. Όμως στη μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και την ψυχολογία της αγοράς υπήρξει το λιγότερο άτολμη”.
“Για το τι μέλλει γενέσθαι απέναντι στην κρίση -πρόσθεσε- υπήρξε πολυφωνία, διάφορες και διαφοροποιημένες δηλώσεις… έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εργάνων της ΕΕ, ακόμη και διχογνωμία εντός αυτών… με αποτέλεσμα να υπονομεύεται τελικά η ίδια η ενιαία στήριξη της ΕΕ και να σπρώχνεται η Ελλάδα όλο και περισσότερο στο περιθώριο”.
Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για προσπάθεια αρκετών στην ΕΕ “να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες πίσω από την Ελλάδα”, κάνοντας λόγο για “αδυναμία της Eurostat να είναι σε εγρήγορση αλλά και να επισημάνει στην προηγούμενη κυβέρνηση τον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε, αν και το έβλεπε παρά τη σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από τη ΝΔ”.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και την πίστωση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Είπε όμως πως η μάχη δεν τελείωσε και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες αυτές τις “ριζοσπαστικές αλλαγές και βαθιές τομές” που απαιτούνται για να ξεριζωθούν οι αιτίες του κακού και που εγγυώνται μια σταθερή οικονομία, ένα κράτος δικαίου, διαφάνεια και μια σύγχρονη και νοικοκυρεμένη διοίκηση.
Όλα αυτά, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, “απαιτούν τον χρόνο τους και οι ευεργετικές συνέπειες θα φαίνονται καθώς εμπεδώνονται… και σίγουρα όχι αμέσως με την ψήφισή τους”. “Χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης για να φανούν τα αποτελέσματα για τον πολίτη και την κοινωνία” τόνισε.
“ΕΕ, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ, όλοι θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα επάνω μας, θα επιτηρούν κάθε μας επιλογή. Από εμάς όμως εξαρτάται αν θα τα καταφέρουμε. Κάνουμε σε ελάχιστους μήνες ό,τι δεν έγινε επί χρόνια και δεκαετίες” υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε: “Σε αυτή την Οδύσσεια που περνά η χώρα μας είναι στο χέρι μας να φτάσουμε στην Ιθάκη, αυτό που δεν είναι είναι στο χέρι μας είναι τι θα συναντήσουμε στην πορεία μας αυτήν, ποιους Κύκλωπες και ποιους Λαιστρυγόνες”.
Γι’ αυτό ζήτησε πολλή δουλειά, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση “δεν έχει να φοβηθεί ούτε μικροκομμματικά συμφέροντα ούτε τίποτε” και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτή η “εθνική προσπάθεια” θα πετύχει καθώς -όπως επισήμανε- έχει τη στήριξη των πολιτών.