Η τύχη του 14ου μισθού για τους Έλληνες δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους θα κριθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών. Ενδεχομένως θα κλιμακωθεί η πίεση στην Ελλάδα για εφαρμογή πολιτικής άγριας λιτότητας έναντι της πολιτικής στήριξης που της προσέφεραν οι εταίροι.
Ο 14ςο μισθός για τους Έλληνες δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους βρίσκεται στη “ζυγαρία” των Βρυξελλών.
Η τύχη του 14ου μισθού θα κριθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών όπου ενδεχομένως θα κλιμακωθεί η πίεση στην Ελλάδα για εφαρμογή πολιτικής άγριας λιτότητας έναντι της πολιτικής στήριξης που της προσέφεραν οι εταίροι της την Πέμπτη.
Η πρόταση για την περικοπή του 14ου μισθού έχει γίνει από πέρσι με το αιτιολογικό ότι είναι μέτρο απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Η περικοπή του 14ου μισθού θα ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ των ετήσιων συνολικών αποδοχών των Ελλήνων μισθωτών και των υπολοίπων Ευρωπαίων. Παρά τους δυο επιπλέον μισθούς που παίρνουν οι Έλληνες έχουν τις χαμηλότερους μισθωτούς από όλους τους συναδέλφους τους στην ευρωζώνη εκτός από τους Πορτογάλους.
Συγκεκριμένα οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή ο καθαρός μισθός και οι εισφορές, για έναν Έλληνα μισθωτό είναι 1668 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.366 ευρώ.
Στην Ολλανδία είναι 2.887 ευρώ, στην Γαλλία 2.496 ευρώ, στην Γερμανία 2.275, στην Ιταλία 1.884 ευρώ και στην Πορτογαλία 1.207 ευρώ.
Η διαφορά στα εισοδήματα Ελλήνων κι Ευρωπαίων φαίνεται ακόμη πιο καθαρά από την σύγκριση των κατώτατων μισθών, όπου αυτοί υπάρχουν.
Στην Ελλάδα με υπολογισμένο και τον 14ο μισθό οι κατώτατες αποδοχές φθάνουν τα 803 ευρώ τον μήνα όταν στην Αγγλία είναι 1.148 ευρώ, στην Γαλλία 1.321 ευρώ, στην Ολλανδία 1.357 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 1.620 ευρώ.
Το χαμηλό ύψος των μισθών είναι ο λόγος ύπαρξης του 14ου μισθού μόνο στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην Γαλλία όπου επίσης οι εργαζόμενοι έπαιρναν επιπλέον μισθό αυτός καταργήθηκε αλλά οι συνολικές τους αποδοχές δεν μειώθηκαν καθώς ενσωματώθηκε στον βασικό.
Και δεν είναι μόνο που οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές αλλά και η αγοραστική τους δύναμη είναι μικρότερη από των υπολοίπων Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat υπολογίζεται στο 34% των Λουξεμβούργιων, στο 70% των Ολλανδών, στο 72% των Γερμανών και στο 78% των Βέλγων.