Νέα, σκληρή μάχη ετοιμάζεται να δώσει η κυβερνηση στις Βρυξέλλες. Η πίεση για λήψη πρόσθετων μέτρων φέρεται ότι θα είναι ασφυκτική. Μήνυμα έστειλε την Κυριακή ο πρόεδρος του Εurogroup ότι πρώτα η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Ευρωζώνη θα επέμβει με οικονομική βοήθεια.
Νέα, σκληρή μάχη ετοιμάζεται να δώσει η κυβερνηση στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και την Τρίτη προκειμένου να εξειδικευθεί το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αν και οι πιέσεις προς την Αθήνα είναι ασφυκτικές για μέτρα όπως η κατάργηση του 14ου μισθού και η αύξηση του ΦΠΑ, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι η κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά πιέζει τις Βρυξέλλες για μια σαφή δήλωση ότι ετοιμάζεται συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα τονίζει ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει, όμως η βοήθεια θα δοθεί με αντάλλαγμα πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορέσει να δανειστεί.
Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ: “Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί σε αυτό που προσδοκούμε. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα. Το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αξιόπιστο. Και αν οι αγορές αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του, θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα επέμβει έως ότου γίνει αυτό. Πρόκειται για μια βοήθεια με προϋποθέσεις”.
Στα σενάρια βοήθειας που εξετάζονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, περιλαμβάνεται ένα εργαλείο ανταλλαγής ομολόγων, σε περίπτωση που τα ελληνικά δεν μπορούν να αποπληρωθούν.
Τα άμεσα μέτρα που ζητούν οι Ευρωπαίοι, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας είναι περαιτέρω μείωση σε επιδόματα, οδοιπορικά και υπερωρίες, νέα αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, πάγωμα 3ετίας σε μισθούς και συντάξεις.
Μάλιστα, από την 16η Απριλίου οι Βρυξέλλες θα μπορούν να μας επιβάλλουν τα πρόσθετα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
Αναλυτές, πάντως εκτιμούν ότι εάν το προσεχές διήμερο δεν υπάρξει ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα παρασχεθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, οι αγορές θα αντιδράσουν πολύ αρνητικά.
“Δεν είδαμε να πέφτει σημαντικά το ευρώ επειδή δεν υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για το σχέδιο διάσωσης επειδή επικρατεί ακόμη η αντίληψη πως θα υπάρξει κάποια μορφή διάσωσης είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο. Η υπομονή όμως των αγορών έχει αρχίσει και εξαντλείται. Αν μέχρι την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη δεν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο θα δούμε το ευρώ να υποχωρεί κι άλλο έναντι του δολαρίου” δήώσε αναλυτής του UBS.