"Κόκκινη γραμμή" είναι για την κυβέρνηση η κατάργηση του 14ου μισθού και η αύξηση του ΦΠΑ. Την ίδια ώρα, δίνει μάχες σε δύο μέτωπα μέχρι τις 16 Μαρτίου, που θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Κόκκινη γραμμή” για την κυβέρνηση είναι η κατάργηση του 14ου μισθού και η αύξηση του ΦΠΑ. Την ίδια ώρα δίνει μάχες σε δύο μέτωπα, μέχρι τις 16 Μαρτίου, οπότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των μέτρων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο εσωτερικό, θα πρέπει να υλοποιήσει κατ’ αρχήν τους υψηλούς στόχους των φορολογικών εσόδων χωρίς να έχει στεγνώσει καλά- καλά το μελάνι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και χωρίς να έχει προχωρήσει η αναγκαία ανασυγκρότηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Από την άλλη μεριά θα πρέπει να κρατά γραμμή άμυνας απέναντι στις πιέσεις των Κοινοτικών για λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων, χωρίς να τίθεται καν προς συζήτηση από την ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού ή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ.
Η γραμμή των σκληρών της Κομισιόν αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι στη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να προστεθεί η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ που μπορεί να αποδώσει περίπου 1 δις ευρώ, η κατάργηση του 14ου μισθού με δημοσιονομικό όφελος περίπου 1,2 δις ευρώ, το “πάγωμα” των μισθών για όλη τη κρίσιμη τριετία που μπορεί να αποδώσει περίπου 700 εκατ. ευρώ, η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων που απορροφούν συνολικά 2,6 δις ευρώ ετησίως.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται, ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις όπως το “πάγωμα” του κονδυλίου για μετακινήσεις που ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ, του κονδυλίου για υπερωρίες και λοιπές πρόσθετες αποδοχές που φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ όπως επίσης το “πάγωμα” των επιχορηγήσεων με εξαίρεση τις μισθολογικές δαπάνες των φορέων αυτών.
Αυτό που μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που εντείνονται για την επάρκεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί είναι ότι τα καθαρά έσοδα χωρίς την έκτακτη εισφορά αυξήθηκαν κατά μόλις 2,1%, ότι πλήρη εικόνα της απόδοσης του μέτρου των αποδείξεων για τον ΦΠΑ θα υπάρχει στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καθώς κι ότι η προσπάθεια ανάκαμψης των ρυθμών ανάπτυξης ξεκινά, πλέον, από πολύ πιο χαμηλά μετά την αναθεώρηση του περσινού ΑΕΠ.
Στα “μείον” συμπεριλαμβάνεται και το βαρύ νομοθετικό έργο του πρώτου τριμήνου που δεν επιτρέπει τη ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες.