Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση για κρυφό δανεισμό, δημοσιεύουν οι "New York Times", για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος της χώρας. Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση, συζητείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει τις αποφάσεις του Ecofin που θα καθορίσουν και την στάση των αγορών στο θέμα του δανεισμού της Ελλάδος το επόμενο διάστημα ενώ φουντώνει η συζήτηση στην κυβέρνηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των “New York Times” αναφέρει ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο χρηματοπιστωτικός οίκος Goldman Sachs έκανε πρόταση να δανείσει την Ελλάδα ώστε να γίνει μεταφορά μέρους του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου απέρριψαν την πρόταση αυτή. “Οι τραπεζίτες -αναφέρει το δημοσίευμα-με επικεφαλής της Goldman, Gary Cohn, παρουσίασαν ένα νέο ?οικονομικό εργαλείο? το οποίο θα βοηθούσε την Ελλάδα να μεταφέρει στο μέλλον, το χρέος που βαρύνει το υπερχρεωμένο σύστημα υγείας. Κάτι δηλαδή σαν δεύτερο δάνειο που παίρνει ένας ιδιώτης για να ξεπληρώσει τις πιστωτικές του κάρτες. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση”.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στην δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή Σύνοδο Κορυφής στην οποία ο πρωθυπουργός τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι να αποκαταστήσει το κλίμα αξιοπιστίας με την Κομισιόν και τις διεθνείς αγορές.
“Χάσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι εμείς αποφασίσαμε να μην χάσουμε ούτε λεπτό. Έχοντας όμως πάντα το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Το στοιχείο που διακρίνει εμάς τους προοδευτικούς και σοσιαλιστές” επισήμανε σε ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στο ίδιο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι παρόμοια κίνηση είχε γίνει άλλες τρεις φορές τα τελευταία δέκα χρόνια και παρουσιάστηκε ως αγοραπωλησία συναλλάγματος.
Αναφέρει ότι το 2001 μετά την ένταξη στην ΟΝΕ η Goldman Sachs είχε πουλήσει στην τότε κυβέρνηση ανάλογα προϊόντα και την είχε βοηθήσει να μεταφέρει ελλείμματα πολλών δισεκατομμυρίων στην υγεία και το ασφαλιστικό τα επόμενα χρόνια.
“Ο “Αίολος” -“ένα νομικό πρόσωπο” που δημιουργήθηκε το 2001 βοήθησε την Ελλάδα να εμφανίσει μειωμένο χρέος εκείνη την χρονιά. Μέρος της συμφωνίας ήταν, η Ελλάδα να πάρει προκαταβολικά χρήματα, υποσχόμενη να παραχωρήσει στο μέλλον τα τέλη χρήσης αεροδρομίου”.
Στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν ότι από το 2001 τέτοιου είδους τραπεζικά προϊόντα είχαν απαγορευτεί από την Κομισιόν ενώ κύκλοι της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας επεσήμαναν στο Mega ότι ουδέποτε η Goldman Sachs έκανε πρόταση για να αγοράσουμε κάποιο από τα προϊόντα της.
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση φουντώνει η συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους αλλοίωσαν στοιχεία για το έλλειμμα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής που όρισε το υπουργείο Οικονομικών.
Δυο μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Δ. Κουσελάς και η Τόνια Αντωνίου ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει άμεσα στην σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.
“Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή -ανέφερε η Τόνια Αντωνίου- να ζητάμε από τον συνταξιούχο τον φορολογούμενο να ρθει να πληρώσει από το υστέρημά του την οικονομική κατάσταση της χώρας. Και αυτή τη στιγμή τα πολιτικά στελέχη τα οποία έχουν την ευθύνη να είναι στο σπίτι τους με πολλά χρήματα ή να είναι ακόμα μέσα στο πολιτικό σύστημα χωρίς να έχουν επιπτώσεις”.
“Όπως προκύπτει από το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής αλλοιώθηκαν σκόπιμα τα στοιχεία των φορέων που εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το έλλειμμα 6% δύο μέρες πριν τις εκλογές αντί για 12,7%” υποστήριξε ο Δημ. Κουσελάς, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στην ΝΔ φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα αποδεχτεί το αίτημα για σύστασή εξεταστικής επιτροπής ενώ στελέχη του κόμματος ζητούν στην έρευνα να συμπεριληφθούν και όσα έγιναν στην οικονομία μετά το 1990.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Θεοδ. Καράογλου τόνισε ότι “η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από καμιά σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Από κει και πέρα καλό θα ήταν αν αναλογιστεί το ΠΑΣΟΚ μήπως με μια τέτοια κίνηση βλαφτούν τα συμφέροντα της χώρας αν ψάξουμε τι έγινε τα προηγούμενα 10 χρόνια”.