Αντιδράσεις και στις Βρυξέλλες προκαλεί η αποκάλυψη των "Νew York Times" για συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων με την αμερικανική Goldman Sachs, από το 2000 ως το 2008, για "κουκούλωμα" χρεών του ελληνικού Δημοσίου.
Αντιδράσεις και στις Βρυξέλλες προκαλεί η αποκάλυψη των “Νew York Times” για συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων με την αμερικανική Goldman Sachs, από το 2000 ως το 2008, για “κουκούλωμα” χρεών του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον τρεις φορες μέσα στο διάστημα αυτό ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός φαίνεται να δάνεισε την Ελλάδα με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας συναλλάγματος, ώστε μέρος του ελληνικού ελλείμματος να μεταφέρεται στα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους “NY Times”, η Goldman Sachs απευθύνθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψαν την πρόταση χωρίς άλλη συζήτηση.
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε ότι ζητήθηκε ήδη από την Ελλάδα να δώσει διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Και όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και τα ψευδή στατιστικά στοιχεία που έστελνε η Αθήνα στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.
Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης, ο οποίος μίλησε στους “Νew York Times”, αποδίδει την απόκλιση στο έλλειμμα από το υπολογιζόμενο 3,7% στο 12,7% στην υπεραισιοδοξία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και στην επιθυμία της παρούσας να επιρρίψει ευθύνες στους προκατόχους της.
“Οι αξιωματούχοι δεν αντιλήφθηκαν τον αντίκτυπο που το νέο νούμερο θα είχε στις διεθνείς χρηματαγορές” σημειώνει ο πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ.