Εν μέσω ισχυρών πιέσεων για πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο τραπέζι προτάσεις για αύξηση ΦΠΑ, καθώς και για μεγαλύτερες μισθολογικές περικοπές.
Εν μέσω ισχυρών πιέσεων από τους Γερμανούς, τον Τρισέ και τον νέο επίτροπο Όλι Ρεν για άμεσα, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος βρέθηκε την Καθαρά Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έως τις 16 Μαρτίου, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από την αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας, να κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει προς την κατεύθυνση τόσο της μείωσης των κρατικών δαπανών, όσο και της αύξησης των κρατικών εσόδων.
Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις όπως η αύξηση στην έμμεση φορολογία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, καθώς και η αύξηση της φορολογίας σε αυτοκίνητα, είδη πολυτελείας και στην ενέργεια. Επίσης, για τη μείωση των δημοσίων διατυπώθηκαν προτάσεις για περαιτέρω αύξηση του αποθεματικού των υπουργείων και για μεγαλύτερες μισθολογικές περικοπές. Πάντως, στο επισημο ανακοινωθέν δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα του 14ου μισθού.
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ έστειλε μήνυμα στις αγορές λέγοντας ότι “απατώνται βαθύτατα εάν σκέφτονται ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα” και διαβεβαίωσε ότι στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της Ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί με “έμπρακτη στήριξη”, χωρίς όμως να εξειδικεύσει ποιας μορφής θα είναι αυτή και πώς θα υλοποιηθεί.
Νωρίτερα, ο νέος επιτρόπος οικονομικών Όλι Ρεν, στην πρεμιέρα του στο Eurogroup, είχε κάνει κι εκείνος σαφές ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζητούν από την Ελλάδα επιπλέον μέτρα. “Η άποψή μας -ανέφερε- είναι ότι οι κίνδυνοι επιβεβαιώνονται, κατά συνέπεια είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Περιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει εγκαίρως πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος”.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεν συζητά πρόσθετα μέτρα, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι αυτά που ήδη ανακοίνωσε αρκούν για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2010. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, ούτε αυτό θα βοηθήσει στον κατευνασμό των αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Αντίθετα -είπε- θα βοηθήσει η εξειδίκευση του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής.