Πρόσθετα μέτρα πριν το κρίσιμο Eurogoup της 15ης Μαρτίου ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή πιο επώδυνων μέτρων, όπως η κατάργηση του 14ου μισθού.
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να εισηγηθεί η ίδια πρόσθετα σκληρά μέτρα ως τις 15 Μαρτίου, διαφορετικά θα τα επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην απόφαση να προχωρήσει πριν εκπνεύσει το Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, στη λήψη επιπλέον μέτρων, όχι όμως και στην κατάργηση του 14ου μισθού, όπως ζητούν κυρίως οι Γερμανοί.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν για την άμεση λήψη νέων μέτρων, καθώς εκτιμούν ότι με τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα είναι της τάξεως των 4 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά δεν θα ξεπερνά τις 2,75 μονάδες. Κατά συνέπεια, θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα 3 δις, δηλαδή ίσα με 1,25% του ΑΕΠ.
Σε περίπτωση που η προσπάθεια δεν βρει ανταπόκριση από τις αγορές, η Κομισιόν δηλώνει δια του εκπροσώπου του επιτρόπου Όλι Ρεν ότι έχει έτοιμο τον μηχανισμό βοήθειας για την στήριξη της Ευρωζώνης.
Στα μέτρα, που έχουν ήδη προεξοφληθεί περιλαμβάνονται, η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο, η κατάργηση των εξόδων κίνησης, των δημοσίων υπαλλήλων, η ακύρωση των επιχορηγήσεων του Προϋπολογισμού, το πάγωμα των επιστροφών του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά 2 μονάδες, νέα αύξηση στον ΕΦΚ καυσίμων και επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε μέτρα που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στην αγορά και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα τα μέτρα, πριν μας τα επιβάλει η Κομισιόν, ενώ η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ότι τα όποια μέτρα θα ληφθούν αφού πρώτα γίνει αποτίμηση της κατάστασης.
“Προτιμότερη λύση είναι -υποστήριξε ο κ. Σαμαράς- εφόσον απαιτηθούν και νέα μέτρα μέχρι τις 16 Μαρτίου, να τα πάρει η ίδια η κυβέρνηση από μόνη της, παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες. Και όλα αυτά για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην χρειαστεί μονομερής προσφυγή στο ΔΝΤ”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι “προτού αποφασίσουμε νέα μέτρα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση”.
Από την Πορτογαλία όπου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και δεν πρέπει να αφήσουμε μόνο τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς να αλωνίζουν”.