Αντιμέτωποι με περαιτέρω εισοδηματικές απώλειες θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στη περίπτωση που περάσει η γραμμή των "σκληρών" των Βρυξελλών που εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο δραστικότερων περικοπών και στις μισθολογικές δαπάνες του Προϋπολογισμού.
Για απόκλιση αντί σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη μιλούν οι εργαζόμενοι, που ανησυχούν ότι τα πρόσθετα μέτρα, που απαιτούν οι Βρυξέλλες, θα τους οδηγήσουν σε νέες εισοδηματικές απώλειες.
Σε αυτή τη περίπτωση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που δείχνει τη πραγματική σύγκλιση θα υποχωρήσει, από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του 94% έναντι του κοινοτικού μέσου όρου, όταν στη Φινλανδία ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στο 117%, στη Γερμανία στο 116%, στην Ισπανία στο 103%.
Παράλληλα θα ανεβεί το ποσοστό φτώχειας που ήδη αφορά στο 20% του πληθυσμού έναντι 15% στη Γερμανία, 13% στη Γαλλία, 16% στην Ιρλανδία.
Αμφιβόλου δημοσιονομικής αποτελεσματικότητας -παρ’ ότι θα επιβαρυνθούν ούτως ή άλλως τα χαμηλότερα εισοδήματα- κρίνεται το μέτρο της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, από τη στιγμή που δεν έχουν κλείσει ακόμα τα “παράθυρα” της φοροδιαφυγής. Για κάθε μονάδα αύξησης υπολογίζεται ότι μπορεί να αντληθεί 1 δισ ευρώ και με δεδομένο ότι στην Ελλάδα ο βασικός συντελεστής είναι 19% όταν στην Φινλανδία είναι 22%, στη Πορτογαλία 20%, στη Δανία 25%, εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης κατά τουλάχιστον 2 μονάδες.
Από την άλλη μεριά, όμως, το 30% των σχετικών εσόδων στην Ελλάδα δεν καταλήγει στα δημόσια ταμεία, όταν στην Γερμανία το ποσοστό περιορίζεται στο 10%, στη Γαλλία στο 7%, στην Ισπανία 2%.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως τους Κοινοτικούς και το οικονομικό επιτελείο είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 21,5% όταν η μέση αύξηση στην Ευρωζώνη ήταν μόλις 11,9%, όπως επίσης ότι οι δαπάνες της δημόσιας διοίκησης ανέρχονται στο 19,7% του ΑΕΠ στη χώρα μας, έναντι μόλις 13,3% στη Πορτογαλία και 12,5% στην Ισπανία.
Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο των περικοπών μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι 1.200 δημοτικές επιχειρήσεις, και τα 3.200 ΝΠΔΔ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το 26% είναι ανενεργά.