Η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης. Η συνάντηση έγινε, εκτός του προεδρικού γραφείου και χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών καμερών.
Την έντονη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης προκάλεσε η συνάντηση του Δαλάι Λάμα με τον Μπαράκ Ομπάμα, παρά την εμφανή προσπάθεια του αμερικανού Προέδρου να την υποβαθμίσει.
Η συνάντηση διήρκεσε 70 λεπτά. Έγινε χωρίς την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας -στη δημοσιότητα δόθηκε μόνον μια φωτογραφία από τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.
Σε μία εμφανή προσπάθεια να “χρυσώσει το χάπι” στο Πεκίνο, ο Ομπάμα τον υποδέχθηκε όχι στο προεδρικό γραφείο του, αλλά σε ένα άλλο δωμάτιο του Λευκού Οίκου. Στο επίκεντρο, βρέθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Θιβέτ και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Μιλώντας λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, ο Δαλάι Λάμα έστειλε το δικό του μήνυμα στην ηγεσία του Πεκίνου.
“Αν κοιτάξεις μονόπλευρα οποιοδήποτε πρόβλημα δεν μπορείς να δεις την πραγματικότητα. Συνεπώς η προσέγγισή σου είναι ανεδαφική. Γι’ αυτόν το λόγο ορισμένες πολιτικές της Κίνας φαίνονται σε κάποιους πολύ παιδιάστικες” δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ.
Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη συνάντηση εξέφρασε το Πεκίνο. Το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στον Αμερικανό πρέσβη, διαμηνύοντας στην Ουάσιγκτον ότι περιμένει άμεσα βήματα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
“Η Κίνα -ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κινας- παροτρύνει τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τη θέση της Κίνας και να λάβουν χειροπιαστά μέτρα προς αποφυγή αρνητικών επιρροών στήριξης ανεξαρτησίας του Θιβέτ και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας”.
Η απάντηση από τον εκπρόσωπο του State Department ήταν: “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το διάλογο που ξανάρχισε προσφάτως μεταξύ Θιβέτ, του Δαλάι Λάμα, δηλαδή και της Κίνας. Θα ενθαρύνουμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν αυτόν τον διάλογο και θα στηρίξουμε τα πολιτιστικά και άλλα δικαιώματα των Θιβετιανών στην Κίνα”.
Η συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα έγινε σε μία ήδη τεταμένη περίοδο για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πλείστες όσες αφορμές για την επιδείνωσή τους: από τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, έως τον εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου κατά της “Google” και την πρόσφατη μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα.
Οι περισσότεροι αναλυτές δεν θεωρούν ορατό το ενδεχόμενο μίας οριστικής ρήξης στις διμερείς σχέσεις. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα να εξασφαλίσει την συνδρομή της Κίνας, σε καίρια διεθνή θέματα, αρχής γενομένης από την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.