Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, μαζί με κλιμάκιο ελεγκτών απότην Κομισιόν, την ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο ανέφερε ότι είναι έτοιμος να πάρει νέα μέτρα αν χρειαστούν.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, μαζί με κλιμάκιο ελεγκτών απότην Κομισιόν, την ΕΚΤ και του ΔΝΤ και φαίνεταί ότι η επίσκεψη αυτή θα επισπεύσει τη λήψη των πρόσθετων μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.
Υπό την πίεση Βρυξελλών και αγορών που ζητούν πρόσθετα μέτρα, για τη μείωση του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματική βοήθεια από άλλες χώρες και εμφανίστηκε έτοιμος να λάβει και νέα μέτρα αν χρειαστεί.
“Δεν επιζητούμε διάσωση -επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου- ούτε χρήματα από άλλες χώρες. Απλώς λέμε ότι έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών που λέγεται πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε στήριξη ώστε να το εφαρμόσουμε αποτελεσματικά και θα κάνουμε ότι χρειαστεί, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων μας”.
Επίθεση στην κυβέρνηση για τις κινήσεις στην οικονομία εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι με τις ενέργειές της για σύσταση εξεταστικής ωθεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ.
“Μην γελιέστε, όλα αυτά μας ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνο για την Ελλάδα είναι και επιζήμιο για την Ευρώπη. Θα ήταν ομολογία ήττας της Ευρωζώνης μιας χώρας ? μέλος της να καταλήξει στο Νομισματικό Ταμείο. Μην κάνετε λάθος, αυτό δεν είναι απλώς εξωευρωπαϊκή λύση είναι πλήγμα κατά της Ευρώπης” υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.
Τα σενάρια περί προσφυγής στο ΔΝΤ παραμένουν στο προσκήνιο, κυρίως ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις ευρωπαϊκές πιέσεις, αν και ανεπισήμως, κυβερνητικοί παράγοντες απορρίπτουν το ενδεχόμενο. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στο Reuters.
“Δεν μπορούμε να απορρίψουμε ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο του ΔΝΤ -ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου- το απορρίπτουμε προς στιγμήν, γιατί είναι εκτός κανόνων ευρωζώνης, όμως ασφαλώς είναι μια πιθανότητα που υπάρχει”.
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ζητούν με δηλώσεις τους τόσο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρώην επίτροπος Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια.
Σύμφωνα με τον πρώην επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων “η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό απαιτεί συναίνεση με την αντιπολίτευση, τους κοινωνικούς εταίρους και τους επενδυτές. Από την πλευρά της Ευρώπης χρειάζεται ταυτοχρόνως πίεση και αλληλεγγύη”.
Η κυβέρνηση βάζει την “κόκκινη γραμμή” των πρόσθετων μέτρων στο θέμα της κατάργησης του 14ου μισθού, που θα αποτελούσε casus belli για τα συνδικάτα.
Πάντως στα μέτρα που έχουν ήδη “κλειδώσει” περιλαμβάνονται οι αυξήσεις εμμέσων φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 2 μονάδες και η νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, οι νέες μειώσεις στα επιδόματα των Δ/Υ και η κατάργηση των εξόδων κίνησης, η κατάργηση των επιχορηγήσεων του προϋπολογισμού και το πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι “πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εφόσον είμαστε υποχρεωμένοι να πείσουμε τις διεθνείς αγορές και εφόσον είμαστε υποχρεωμένοι να πείσουμε τους κοινοτικούς μας εταίρους, πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να το κάνουμε με δικές μας αποφάσεις, δίκαιες και αποτελεσματικές, που συγκροτούν ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σύνολο. Αυτό κάνουμε, αυτή είναι η κυβερνητική γραμμή, αυτή είναι η ευθύνη μας”.
Εκτός όμως από τα μέτρα που αναμένονται άμεσα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλει και μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να συγκλίνουν με τις εμπορικές. Παράλληλα η κυβέρνηση αναζητά και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Η υπουργός Οικονομίας συζήτησε με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος τη δημιουργία του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου, που θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια και επιχειρήσεις.