Πληροφορίες για σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με κύριο μοχλό τη Γερμανία, με συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης και με μοντέλο ΔΝΤ, φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".
Σχέδιο χορήγησης βοήθειας από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα αποκαλύπτει το έγκριτο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με το άρθρο, το πακέτο θα είναι ύψους 20- 25 δισ. ευρώ, θα δοθεί υπό τη μορφή δανείων και εγγυήσεων μέσω της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KFW και θα επιβαρύνει αναλογικά τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με τους Γερμανούς θα θέτουν ως προϋπόθεση της δικής τους συμμετοχής με περίπου 5 δισ. ευρώ, την εκπλήρωση των αυστηρών όρων δημοσιονομικής προσαρμογής, που ήδη έχουν τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας το άρθρο με μια προσεκτική διατύπωση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για “μη σωστές” πληροφορίες περί “συγκεκριμένου σχεδίου” χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη, συμπληρώνοντας πάντως ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μερίδιο ευθύνης για το ότι άφησε την Ελλάδα να εξωραϊζει τα στοιχεία της.
“Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας… Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμα κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι” τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι πυρετώδεις, έτσι ώστε να είναι έτοιμο το “πακέτο” συμπληρωματικών μέτρων πριν την άφιξη του μικτού κλιμακίου Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αλλά και την ανακοίνωση της ενδιάμεσης έκθεσης προβλέψεων της Κομισιόν την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα αποτυπώνεται κυρίως ο προβληματισμός των Βρυξελλών για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τους κινδύνους απόκλισης έναντι των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητά επί της ουσίας περίπου 3 δισ. ευρώ. Από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ για κάθε μονάδα αύξησης, ενώ από την περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης υπολογίζονται περίπου 140 εκατ. ευρώ για κάθε 2 λεπτά αύξησης ανά λίτρο.
Στο “πακέτο” περιλαμβάνεται το “πάγωμα” των επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, νέο “ψαλίδι” στις μισθολογικές δαπάνες που αφορούν κυρίως επιδόματα και πρόσθετες αποδοχές, “πάγωμα” των επιχορηγήσεων.
Ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΔΝΤ, μετά από “βροχή” ερωτήσεων για το πώς θα συνδράμει στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, σημείωσε ότι η χώρα μας δεν έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης. Απέφυγε, όμως, να δώσει απαντήσεις για τον ακριβή ρόλο που θα παίξει ο Οργανισμός.
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ. “Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί καν να το κάνουμε” σημειώνει ο Θόδωρος Πάγκαλος.