Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ενστάσεις εντός ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τα στοιχεία-"μαϊμού" προς τις Βρυξέλλες.
Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ενστάσεις εντός ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τα στοιχεία-“μαϊμού” που στέλναμε στις Βρυξέλλες, έστω κι αν ολα δείχνουν πως η επιτροπή δεν θα ξεκινησει άμεσα τις εργασίες της.
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής, πάρα τις αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως συνεχώς λέει στους στενούς συνεργάτες του, αν υπολογίσει το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση θα δώσει την εντύπωση στους πολίτες ότι μεθοδεύει τη συγκάλυψη.
Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όμως άγνωστο είναι ακόμη πότε θα ενεργοποιηθεί αφού το μέγαρο Μάξιμου επικαλείται τις άλλες εξεταστικές επιτροπές που έχουν δρομολογηθεί, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο για να μετριάσει τις αντιδράσεις.
Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που διαφωνούν ανοιχτά είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος δηλώνει στο “Έθνος” ότι οι εξεταστικές επιτροπές δεν μπορεί να είναι είδος προς λαϊκή κατανάλωση και η Βουλή να ζητά επί άπειρον ενόχους σε περιόδους μεγάλων ανατροπών.
Δεν είναι όμως μόνο οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Σε δημοσκόπηση της Μarc για το “Έθνος της Κυριακής”, η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 49,5%, θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας. Το 42,3% θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.
Στην ΝΔ, ο Αντώνης Σαμάρας θα επιμείνει στην κριτική σε υψηλούς τόνους για την εξεταστική, καθώς θεωρεί ότι με την τακτική της η κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης προσανατολίζεται να μην λάβει μέρος στην ψηφοφορία, ενώ τα κόμματα της αριστεράς έχουν ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.