Παράνομη κηρύχθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η απεργία των τελωνειακών, που "στέγνωσε" τις αντλίες στα πρατήρια καυσίμων. Οι απεργοί αποφασίζουν την Κυριακή για τη στάση που θα κρατήσουν.
Παράνομη κηρύχθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η απεργία των τελωνειακών, που “στέγνωσε” τις αντλίες στα πρατήρια καυσίμων.
Οι απεργοί αποφασίζουν την Κυριακή για τη στάση που θα κρατήσουν μετά τα νέα δεδομένα. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, φρόντισε να στείλει μήνυμα στους τελωνειακούς υπαλλήλους ότι “οφείλουν να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους”.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προειδοποιεί ότι θα καταφύγει σε αγωγή εάν οι κινητοποιήσεις δεν τερματιστούν μέχρι τη Δευτέρα.
Στην Αττική, στα ελάχιστα πρατήρια που υπήρχε το Σάββατο αμόλυβδη, οι οδηγοί κλήθηκαν εκτός από το να περιμένουν σε ουρές χιλιομέτρων, να πληρώσουν και “καπέλο” 10 λεπτά στο λίτρο. Το άλλοθι ήταν τα αυξημένα μεταφορικά για τα καύσιμα, που έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα τελωνεία λειτουργούν.
Στη Βόρεια Ελλάδα, ο εφοδιασμός των πρατηρίων γινόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το πρωί του Σαββάτου έφτασαν και βυτιοφόρα από την υπόλοιπη Ελλάδα για να προμηθευτούν καύσιμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, λόγω της απεργίας των τελωνειακών, 2.000 κοντέινερ σε καθημερινή βάση παραμένουν εγκλωβισμένα στα λιμάνια, κάτι που μεταφράζεται σε κόστος 20-25 εκατ. ευρώ και απώλειες δασμών και ΦΠΑ 4-5 εκατ. ευρώ την ημερα.
Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει το “Έθνος της Κυριακής”, το 75,8% των ερωτηθέντων επιζητεί από τα συνδικάτα κοινωνική ειρήνη μέχρι να ξεπερασθεί η κρίση και μόνο το 19,6% τάσσεται υπέρ των απεργιών.