Από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους, θα είναι πιθανότατα η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ. Tο οικονομικό επιτελείο υπολογίζει σε έσοδα 2 δισ. ευρώ, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς προβλέπουν...
Από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους, θα είναι πιθανότατα η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ.
Οι σκέψεις που κυριαρχούν είναι ο χαμηλότερος συντελεστής του 4,5% να γίνει 6%, ο μεσαίος του 9% να πάει στο 11% και ο υψηλότερος του 19% στο 21%. Πιθανό, όμως, είναι και το σενάριο ο μεσαίος και ο υψηλός συντελεστής να γίνουν ένας, στο ύψος του 15%.
Από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά γνώστες της αγοράς λένε ότι τα έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα, καθώς θα οργιάσει η φοροδιαφυγή, ενώ θα πληγούν -λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά είδη ανάγκης- τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Αν ο συντελεστής του 9%, που περιλαμβάνει τρόφιμα, φάρμακα, ξενοδοχεία, εισιτήρια, μεταφορικά μέσα, πάει στο 11% οι ανατιμήσεις στα προϊόντα αυτά και τις υπηρεσίες θα φτάσουν το 15%.
Στο ίδιο ποσοστό θα αυξηθούν νεόδμητες οικοδομές, καύσιμα, Ι.Χ., κομμωτήρια και γυμναστήρια αν ο ΦΠΑ του 19% αυξηθεί στο 21%.
Βέβαια θεωρείται και η επιβολή ΦΠΑ 19%, από 9% σήμερα, και στο φυσικό αέριο.
Έσοδα προσδοκά να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο απο μία νέα αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο καύσιμα, τα ποτά, τα Ι.Χ., αλλά και τα είδη πολυτελείας, όπως τα χρυσαφικά.
Στην περίπτωση αυτή η μέση τιμή της βενζίνης θα φθάσει το 1,42 ευρώ το λίτρο, από 1,24 σήμερα, ενώ η αγορά του αυτοκινήτου θα επιβαρυνθεί με αύξηση στην λιανική για ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών με περιπου 300 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της χώρας μας να καταργηθεί ο ΦΠΑ 19% που επιβάλλεται σήμερα στις νεόδμητες οικοδομές, έτσι ώστε να ανασάνει ο κατασκευαστικός τομέας.