Μερική μόνο απάντηση για την υπόθεση των swaps έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την Κομισιόν, που έστειλε τελεσίγραφο έως τις 19 Φεβρουαρίου στη χώρα μας για να ενημερώσει πλήρως για τις συμφωνίες.
Μερική μόνο απάντηση για την υπόθεση των swaps έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την Κομισιόν, που έστειλε τελεσίγραφο έως τις 19 Φεβρουαρίου στη χώρα μας για να ενημερώσει πλήρως για τις συμφωνίες.
Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, η Ελλάδα για να δικαιολογήσει τον ελλιπή φάκελο, επικαλέστηκε την απεργία στις οικονομικές υπηρεσίες.
“Η Αθήνα μάς είπε ότι η καθυστέρηση είναι δικαιολογημένη και ότι οφείλεται στην απεργία των 4 ημερών, που επηρέασε και το υπουργείο Οκονομικών. Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ευελπιστούμε ότι θα μας δώσουν όλα τα στοιχεία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ρεν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα έχει συνάψει μέχρι το 2008 συνολικά με 15 τράπεζες συμφωνίες swap και μόνο ορισμένες από αυτές περιελάμβαναν πληρωμές που ενδεχομένως να βοήθησαν στην απόκρυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τη μερίδα του λεόντος πήρε η Goldman Sachs, η οποία διέθεσε στην Ελλάδα χρηματοδότηση σχεδόν 1 δισ. δολ. μέσω συμφωνίας swap το 2002.
Στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους πρακτικες ήταν συνήθεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και τη μείωση της δαπάνης για τόκους, άρα και του ελλείμματος.
Σε ανακοίνωσή της, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση πως “αυτές οι συναλλαγές ήταν συνεπείς προς της αρχές της Eurostat, όσον αφορά τη χρήση τους και την εφαρμογή τους την περίοδο εκείνη”.
Οι συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων με αμερικανικές τράπεζες σχολιάστηκαν και από την επικεφαλής του τμήματος για το εμπόριο και την αναπτυξη του ΟΗΕ, η οποία δήλωσε στο Reuters ότι αυτού του ειδους οι πρακτικές τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας κανόνων στη διαχείριση του χρέους.
Εν τω μεταξύ, η “Wall Street Journal”, κάνοντας εκτενή αναφορά στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Goldman Sachs το 2001, αποκλύπτει πώς μεταβιβάστηκε το προϊόν μέσω της εταιρείας τιτλος στην Εθνική Τράπεζα, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την Τράπεζα σε περίπτωση υποβάθμισης του ομολόγου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, πάντως, τονίζει ότι κατά τη θητεία του δεν έγινε ούτε τιτλοποίηση ούτε συμφωνία swap το 2002.