Μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο έχουν προκαλέσει τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του ταμείου Πρόνοιας.
Μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο έχουν προκαλέσει τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ταμείου Πρόνοιας Νίκος Καλακος, σε ημερίδα που διοργάνωσε τη Δευτέρα ο Συνήγορος του Πολίτη για τη σωτηρία του ταμείου, ενώ πέρσι κατατέθηκαν 11.000 αιτήσεις για εφάπαξ, εφέτος εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 15.000.
Μόνο τις πρώτες 40 ημέρες του 2010, αιτήσεις υπέβαλαν 1.850 άτομα, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στο ίδιο περυσινό διάστημα ήταν περιπου 1.600 άτομα.
Αυτά, όταν στο ταμείο λόγω αποχωρήσεων εργάζονται μονο 31 άτομα για να εκδώσουν 600 συντάξεις το μήνα κι ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χρειαστούν 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου για να πληρωθούν τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Καλακος αναφερόμενος στις αιτίες κατάρρευσης του ταμείου. Όπως είπε, μεταξύ άλλων ευθύνονται οι ρύθμισεις που επέτρεψαν σε δικαστικούς να παίρνουν διπλό εφαπαξ -έως 250.000 ευρώ- χωρίς να πληρώνουν τις αντιστοιχες εισφορές, καθώς και η εξαγορά χρόνου προϋπηρεσίας από νοσοκομειακούς και εκπαιδευτικούς, επίσης χωρίς να καταβληθούν οι αναλογες εισφορές.
Εκτιμάται ότι το ταμείο μέχρι το 2003 που είχε προσμετρηθεί η επιβάρυνση είχε χάσει 750 εκατ. ευρώ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από τη “βροχή” προσφυγών από δικαιούχους για τις καθυστερήσεις καταβολής του εφάπαξ, ζήτησε από το ταμείο να εκδίδει διοικητική πράξη για κάθε ασφαλισμένο με το ποσό το οποίο δικαιούται και αν δεν μπορεί να το εισπράξει, το ταμείο να επιβαρύνεται με τόκους για τις καθυστερήσεις.
Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης. “Βρισκόμαστε -είπε- σε μια περίοδο αναστολής πληρωμών. Στην κοινωνική ασφάλιση έχουμε τρία στάδια. Είναι η καταβολή, η αναστολή και η στάση. Επομένως μετά την αναστολή έχουμε την στάση πληρωμών. Και νομίζω πρέπει να το κρατήσουμε εκεί. Πρέπει να βάλουμε ένα σινικό τείχος. Αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί, είναι πιθανό να αποτελέσει και τη φλόγα των κοινωνικών εκρήξεων στην Ελλάδα”.