Μέτρα για τη διαφάνεια στην πολιτική και το Δημόσιο εξήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Στο σχετικό νομοσχέδιο, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται...
Μέτρα για τη διαφάνεια στην πολιτική και το Δημόσιο εξήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Ο νέος νόμος που προωθεί το υπουργείο, και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, βάζει τέλος στη συμμετοχή πολιτικών προσώπων ή των συγγενών τους σε off shore εταιρείες. Έτσι, όποιος κρατικός λειτουργός αποδειχθεί ότι συμμετείχε άμεσα ή μέσω τρίτου σε εξωχώρια εταιρεία, θα εκπίπτει από το αξίωμά του -μετά την αμετάκλητη καταδίκη του- ενώ θα δημεύεται η περιουσία που ανήκει στην off shore.
Μεταξύ των διατάξεων που προωθούνται προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους κρατικούς λειτουργούς όταν αποδειχθεί ότι με τις πράξεις τους ζημίωσαν το Δημόσιο. Θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια, ενώ εκτός από την επαπειλούμενη κάθειρξη, παρεπόμενη ποινή θα είναι αυτή της δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από πράξεις, όπως απιστία στην υπηρεσία, υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.
Με μία ακόμη διάταξη προωθείται και ο θεσμός της ατιμωρησίας για όποιον καταγγέλλει υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο, ενώ επιεική μεταχείριση θα έχει ο ιδιώτης που αποκαλύπτει παράνομη πράξη υπουργού και αυτή έχει παραγραφεί. Εάν τα αδικήματα του πολιτικού προσώπου δεν έχουν παραγραφεί όταν γίνεται η καταγγελία, τότε ο καταγγέλλων μπορεί να μείνει ακόμη και στο απυρόβλητο.
Η απόκρυψη στοιχείων απο το ποθεν έσχες και ο εντοπισμός από την αρμόδια εισαγγελική αρχή παράνομου πλουτισμού μετατρέπονται σε κακουργήματα και συγκεκριμένα όταν τα στοιχεία που αποκρύπτονται ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.
Τέλος, ο νέος νόμος θα δίνει το δικαίωμα στον υπουργό να ζητεί ο ίδιος τον έλεγχο συγκεκριμένου πόθεν έσχες, όταν έχει στα χέρια του καταγγελία από τον Συνήγορο του Πολίτη ή δημοσίευση στον Τύπο για ύποπτο πλουτισμό κρατικού λειτουργού.