Συζήτηση για θέματα που μέχρι σήμερα θεωρούνται ταμπού, όπως η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, ανοίγει η κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα στην Κομισιόν ότι είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.
Μήνυμα στην Κομισιόν ότι είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος επιχειρεί να στείλει η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας συζήτηση ακόμη και για θέματα που μέχρι σήμερα θεωρούνται ταμπού, όπως η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Με μια δήλωση-βόμβα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι εφόσον καταργηθούν οργανικές θέσεις στο Δημόσιο, παύει να ισχύει και η μονιμότητα.
“Η μονιμότητα στο Δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις. Αν μια θέση καταργηθεί, δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα, τότε εννοείται ότι παύει να ισχύει και η έννοια της μονιμότητας” δήλωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτό ισχύει για πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο, πολλοί εκ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα μεταταχθούν, δεν θα απολυθούν.
Παράλληλα με το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο, που αποτελεί μόνιμη επωδό σε όλες τις συστάσεις της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να παρουσιάσει πλήρες σχέδιο στο κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που καταφθάνουν στην Αθήνα.
Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το χρόνο ανακοίνωσης των μέτρων: Είτε μέχρι την Πέμπτη, ημέρα δημοσίευσης της ενδιάμεσης έκθεσης της Κομισιόν, είτε με ορίζοντα την 8η Μαρτίου.
Στα μέτρα που έχουν ήδη “κλειδώσει” περιλαμβάνονται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η νέα αύξηση των φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, η επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας, καθώς και οι νέες μειώσεις στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, εμφανίζεται βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης του ελλείμματος, χαρακτηρίζει υπερβολική την αντίδραση των αγορών, ενώ σημειώνει ότι η ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί.
“Η κυβέρνηση -σημειώνει ο κ. Προβόπουλος- έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα λάβει όποια επιπλέον μέτρα απαιτηθούν προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Ακόμα κι αν υλοποιηθούν κάποιοι κίνδυνοι, όπως αυτός της ανάπτυξης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει αμέσως διορθωτικές δράσεις”.
Στο μεταξύ, όσο πλησιάζει η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα συμπληρωματικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχουν θέσει ως προϋπόθεση η Κομισιόν αλλά και οι συνεταίροι μας στην Ευρωζώνη προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους, πυκνώνουν τα σενάρια για το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Στον απόηχο των πληροφοριών που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” περί σχεδίου διάσωσης 25 δισ. ευρώ υπό τη μορφή εγγυήσεων και δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν σημείωσε ότι η Ένωση αν χρειαστεί είναι έτοιμη να βοηθήσει, αλλά επισήμανε πως ούτε η Ελλάδα έχει ζητήσει χρηματική βοήθεια ούτε υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο.
Κι ενώ η γερμανική εφημερίδα “Handelsblad” επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γερμανός ομόλογος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκρίνει σχέδιο διμερούς βοήθειας προς την Ελλάδα στην περίπτωση που η χώρα μας κηρύξει στάση πληρωμών, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε, μάλλον χλιαρά, τις σχετικές πληροφορίες του “Der Spiegel”, που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
“Πρόκειται καθαρά για εικασίες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών, που να αφορούν μια βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα” τόνισε ο Μάρτιν Κράιενμπάουμ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, που ζήτησε πολιτική στήριξη προκειμένου η Ελλάδα να μην υποχρεωθεί σε δανεισμό με επαχθείς όρους, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα “Kauppalehti”, αναφέρεται στην ανάγκη υιοθέτησης κοινής οικονομικής πολιτικής, με σαφείς κανόνες, επισημαίνοντας ότι εάν υπήρχαν αυτοί οι κανόνες, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παραποιήσει τα στοιχεία.
“Δεν υπάρχει θέμα μόνο ελληνικής κρίσης, αλλά γενικότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να έχουμε μια νομισματική ένωση, χωρίς να υπάρχει κοινή οικονομική πολιτική, την οποία ακολουθούν όλοι” σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Στην Αθήνα, κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με αφορμή την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή κατά την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει λάβει τα μέτρα από την επομένη των εκλογών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διερωτήθηκε γιατί ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ δεν διατύπωνε τις προτάσεις του και στην απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος.
Τα κόμματα της αριστεράς καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμματοχή στην γενική απεργία της Τετάρτης και στις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.