Το τέλος μιας σειράς κεκτημένων για τους δημοσίους υπαλλήλους σηματοδοτούν οι πιέσεις των Βρυξελλών προς την Αθήνα για περαιτέρω περικοπές. Προς το παρόν, υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε "όχι" στην κατάργηση του 14ου μισθού.
Το τέλος μιας σειράς κεκτημένων για τους δημοσίους υπαλλήλους σηματοδοτούν οι πιέσεις των Βρυξελλών προς την Αθήνα για περαιτέρω περικοπές.
Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται το πάγωμα του βασικού μισθού έως το 2012 και η κατάργηση έξτρα αμοιβών, ακόμη και του 14ου μισθού, κάτι το οποίο ωστόσο προς το παρόν απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά.
Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Δημήτρης Ρέππας παρέπεμψε στα όσα έχει πει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως “ο αρμόδιος υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι συγκεκριμένα μέτρα όπως αυτό δεν είναι στην ατζέντα, δεν είναι προς συζήτηση, δεν είναι προς διαπραγμάτευση”.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε, από την πλευρά της, ότι “το θέμα του 14ου μισθού είναι από τα πιο ακραία μετρα, όχι γιατί αφορά τον καθένα ξεχωριστά γιατί ένα τόσο μεγάλο ποσό όταν θα βγει ξαφνικά από την ελληνική οικονομία θα δημιουργήσει αλλεπάλληλες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα”.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, άμεσα έως τον Μάιο μαζί με τους ονομαστικούς μισθούς θα πρέπει να παγώσουν και οι προσλήψεις, ενώ έχει ζητηθεί και η άρση μονιμότητας.
Αντί της κατάργησης του 14ου μισθού, που αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για τα συνδικάτα, η κυβέρνηση μελετά την περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων και την κατάργηση των εξόδων κίνησης και παράστασης.
Πάντως, η ΑΔΕΔΥ, που θεωρεί αντισυνταγματική την περικοπή των επιδομάτων, δεν αποκλείεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση, με την εφαρμογή του μέτρου “μια προσλήψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις”, το Δημόσιο θα συρρικνωθεί, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν τη ζητήσει μείωση του δημόσιου τομέα μέσα στην επόμενη διετία, το 2011 και το 2012.
Για την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή μίλησε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τα Ιωάννινα. “Αυτή τη στιγμή η χώρα καλείται να πραγματοποιήσει μια ιστορική μετάβαση και η πρόκληση για όλους μας είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης, με άλλα λόγια να περάσουμε απέναντι χωρίς να μείνει κανείς πίσω” υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας.