Οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της EKT και του ΔΝΤ φτάνουν το βράδυ στην Αθήνα για να... περάσουν από κόσκινο την πορεία περιορισμού των δαπανών στο Δημόσιο, αλλά και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των πρόσφατων εξαγγελιών για "ψαλίδι" σε μισθούς και επιδόματα.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών των Βρυξελλών μπαίνει από την Τρίτη η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας.
Οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ φτάνουν το βράδυ στην Αθήνα για να… περάσουν από κόσκινο την πορεία περιορισμού των δαπανών στο Δημόσιο, αλλά και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού για “ψαλίδι” σε μισθούς και επιδόματα.
Εν αναμονή του μικτού κλιμακίου των ελεγκτών, η ελληνική κυβερνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να πείσει τους κοινοτικούς ότι το ΠΣΑ εκτελείται κανονικά και δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους.
Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή που παραχώρησε την Κυριακή στο BBC, εμφανίστηκε έτοιμος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, εφόσον κριθεί αναγκαίο, κάλεσε όμως τις Βρυξέλλες να παράσχουν κατ’ αρχήν πολιτική στήριξη, έτσι ώστε όταν βγει η Ελλάδα στις αγορές να μπορέσει να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο.
Στο πακέτο των μέτρων που ετοιμάζεται εν όψει της έλευσης των κοινοτικών περιλαμβάνονται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και περιατέρω περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος με συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα “Kauppalehti” αναφέρεται στην ανάγκη υιοθέτησης κοινής οικονομικής πολιτικής, με σαφείς κανόνες.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εάν υπήρχαν αυτοί οι κανόνες, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παραποιήσει τα στοιχεία. “Δεν υπάρχει θέμα μόνο ελληνικής κρίσης, αλλά γενικότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να έχουμε μια νομισματική ένωση, χωρίς να υπάρχει κοινή οικονομική πολιτική, την οποία ακολουθούν όλοι” σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Στο μεταξύ, στον απόηχο των πληροφοριών που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” περί σχεδίου διάσωσης 25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μ’ ένα πλαίσιο δανείων και εγγυήσεων, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδει τις πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση όμως στέκεται μόνο στο θέμα του ποσού και όχι στην πληροφορία περί διάσωσης.
“Πρόκειται καθαρά για εικασίες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών που να αφορούν μια βοήθεια πολλών διασεκατομμμυρίων από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα” σημειώνει σχετικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαρτίν Κράιενμπάουμ.