Τη δέσμη των πρόσθετων μέτρων που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες σβήνει και γράφει το οικονομικό επιτελείο, από κοινού με το κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που βρίσκεται στην Αθήνα.
Τη δέσμη των πρόσθετων μέτρων που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες σβήνει και γράφει το οικονομικό επιτελείο, από κοινού με το κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Το τελικό κείμενο θα φέρει τη σφραγίδα του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος αναμένεται στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.
Στο παρασκήνιο, διεξάγεται σκληρό παζάρι με τις Βρυξέλλες, προκειμένου η μεν ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει ως ένα βαθμό τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η Ευρώπη με τη σειρά της να δώσει στη δημοσιότητα στο επόμενο Ecofin ένα αναλυτικό σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν χρειαστεί.
Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές, που κάνουν από το πρωί της Τρίτης φύλλο και φτερό τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ζητούν περισσότερα μέτρα στο σκέλος της περικοπής δαπανών, καθώς θεωρούν ότι η ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 0,3%-0,8% που προβλέπει το ΠΣΑ και την υπολογίζουν στο 1,5%-2%.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα είναι ακόμη δυσκολότερος ο στόχος των εσόδων και γι’ αυτό πιέζουν για μεγαλύτερες περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες, 7% κατά μέσο όρο, όταν το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μέσες μειώσεις αποδοχών 5,5%.
Πιο εύκολη φαίνεται πως είναι η λήψη της απόφασης στο μέτωπο των φόρων, όπου προκρίνεται η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, η νέα αύξηση των φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα και η επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας, όπως ΙΧ και σκάφη αναψυχής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στο “Economist”, συνδέει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με τη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. “Εάν είναι απαραίτητο, θα πάρουμε νέα μέτρα και θα γίνει μια εκτίμηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για την εφαρμογή των μέτρων και την αποτελεσματικότητά τους, προκειμένου να μπορέσουμε να εγγυηθούμε τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%” είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: “Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει και η πειστική απειλή της ΕΕ που λέει στις αγορές κάτω τα χέρια, εάν συνεχίζετε να παίζετε είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα”.
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να απορρίπτει τα σενάρια οικονομικής βοήθειας. Μιλώντας στο Αμβούργο, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής στήριξης της Ελλάδας, διέψευσε όμως τα περί σχεδίου οικονομικής βοήθειας. “Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φυσικά έχει δρομολογήσει, ένα πραγματικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα απολύτως για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα” είπε η Μέρκελ.
Αντίθετος στα σχέδια βοήθειας εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βρει τη λύση. Ο Ράινερ Μπρούτερλε δήλωσε σχετικά: “Είναι δουλειά της Ελλάδας να λύσει τα προβλήματα της. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, για ευρωπαϊκή βοήθεια 25 δισ. ευρώ, προς το παρόν. Εξετάζω τέτοια ζητήματα μόνο όταν προκύπτουν”.
Ακραία χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του προέδρου του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Χανς Βέρνερ Σιν, ο οποίος έδειξε στη χώρα μας την πόρτα του ΔΝΤ, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η υπερχρεωμένη Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη μέσω του ευρώ! “Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε μπει εξαρχής στην Ευρωζώνη αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια και τώρα εκβιάζει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του ευρώ. Δεν είναι ζήτημα της ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε έναν άλλο Οργανισμό που είναι εξειδικευμένος σε σχέδια διάσωσης κι αυτός είναι το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ προσέφερε τη βοήθεια του στην Ελλάδα και η Ελλάδα πρέπει να τη δεχθεί” είπε ο πρόεδρος του IFO.
Στη συνέντευξή του στο “Economist”, ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε να απαντήσει ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στους Γερμανούς φορολογούμενους, που αισθάνονται ότι πρέπει να εργάζονται έως τα 67 τους για να σώσουν τους Έλληνες που συνταξιοδοτούνται πρόωρα στα 50 τους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα, αλλά την αλληλεγγύη των συνεταίρων της προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους και να μην υποχρεωθεί σε δανεισμό με επαχθείς όρους.
“Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς, ζητάμε τη δυνατότητα να πάρουμε δάνεια τα οποία θα αποπληρώσουμε με τόκους. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλότοκα δάνεια, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε τα ελλείμματά μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξη των Γερμανών, των Γάλλων και των υπόλοιπων εταίρων στην ΕΕ” είπε ο πρωθυπουργός.
Στον έντονο απόηχο του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, που έκανε λόγο για σχέδιο βοήθειας 25 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Μπίνι Σμάγκι αν και σημείωσε ότι το ποσό μπορεί να είναι πολύ μικρότερο, τόνισε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα, απορρίπτοντας τα σενάρια περί προσφυγής στο ΔΝΤ, αλλά και καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει δραστικά το έλλειμμα.
Στην Αθήνα, Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζει αντιλαϊκή θύελλα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να πληρώσουν την κρίση όσοι φοροδιαφεύγουν.