Σε κατάσταση συναγερμού τα συνδικάτα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Ισπανία, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν την Τρίτη κατά της αύξησης στα όρια συνταξιοδότησης. Στη Γαλλία, προβλήματα στις αερομεταφορές και στην αγορά καυσίμων λόγω κινητοποιήσεων.
Στους δρόμους βγήκαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ισπανία, από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη ως την Καταλονία και τη Μάλαγα στο νότο, διαμαρτυρόμενα για τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά σκληρά μέτρα που καλείται να πάρει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.
Είναι η πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια που η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας έρχεται αντιμέτωπη με τα σωματεία των εργαζομένων, σε μια στιγμή που η ανεργία -η οποία είναι και το μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της χώρας- αγγίζει το 20% και σε δημοσίευμα της βρετανικής “Guardian” εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει το επίπεδο-ρεκόρ του 22% μέχρι το τέλος του έτους.
“Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τον κόσμο που έχασε τη δουλειά του για να βγάλουμε όσο είναι δυνατόν γρηγορότερα αυτή τη χώρα από την κρίση για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων” δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε στήριξη και συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τις πολιτικές ηγεσίες τους σε δυο ημέρες.
Στη Γαλλία, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στις αερομεταφορές λόγω της τετραήμερης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ συνεχίζεται η απεργία στον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total με αποτέλεσμα να έχουν εμφανισθεί και οι πρώτες ελλείψης στα καύσιμα.
Στη Γερμανία, οι πιλότοι της Lufthansa ανέστειλαν την απεργία τους και ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της εταιρείας, κινητοποιήσεις όμως ετοιμάζει τώρα το προσωπικό εδάφους.
Στο χορό των απεργιακών κινητοποίησεων αναμένεται να μπει και το ιπτάμενο προσωπικό της British Airways, στη Βρετανία.
Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις διοργανώνονται την επόμενη εβδομάδα και στην Πορτογαλία από τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων κατά των περικοπών των δημοσίων δαπανών του παγώματος των μισθών. Το μέτρο προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σόκρατες, σε μια προσπάθεια να μειώσει το υψηλό έλλειμμα που αγγίζει το 9,3% του ΑΕΠ.