Οι ελεγκτές Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ πρότειναν μέτρα-σοκ στην Αθήνα, πριν αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιάσουν τα στοιχεία της έρευνάς τους για την ελληνική οικονομία. Στο "πακέτο" τους και η κατάργηση του 14ου μισθού.
Απόκλιση 2 ποσοστιαίων μονάδων στο έλλειμμα του 2010 διαπιστώνει το κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, με βάση τον έλεγχο που έκανε στα στοιχεία της ελληνική οικονομίας. Το πόρισμά τους θα παραδοθεί στα χέρια του Όλι Ρεν, ο οποίος θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και τις προβολές που πραγματοποίησαν, εκτιμούν ότι το έλλειμμα φέτος θα είναι 10,7% και όχι 8,7%, που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ζητούν, λοιπόν, πρόσθετα μέτρα της τάξεως των 3,6 έως 4,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο στόχος για φέτος.
Μεταξύ άλλων, ζητούν:
Μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς και κατάργηση του 14ου μισθού
Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες
Αύξηση φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα και
Επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας.
Ασφυκτικές ήταν οι πιέσεις των ελεγκτών και στο υπουργείο Εργασίας για:
Αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη
Συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης
Άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο
Περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και απελευθέρωση των απολύσεων.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πακέτο των πρόσθετων μέτρων, αμέσως μετά την επίσκεψη του Όλι Ρεν στη χώρα μας, στο παρασκήνιο όμως διεξάγεται σκληρό παζάρι προκειμένου τα μέτρα να γίνουν δεκτά με μια θερμή δήλωση στήριξης, που θα δώσει το σήμα στις αγορές και θα μειώσει τα spreads προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό δίκτυο ABC, έκανε λόγο για επώδυνες αλλαγές, τις οποίες όμως οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν. “Έχει έρθει η ώρα της εκκαθάρισης για την Ελλάδα και πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Θα είναι επώδυνες, ο κόσμος το ξέρει, αλλά λέει ‘ας γίνουν, ας τελειώνουμε πια’ ” ανέφερε.
Και ο Αντώνης Σαμαράς, που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ζήτησε από την Ευρωπαϊκη Ένωση να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα.
Οι αγορές πάντως, περιμένουν κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Τρεις οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν με περαιτέρω υποβάθμιση την πιστολήπτική ικανότητα της χώρας: Η S&P με ανακοίνωσή της δίνει περιθώριο ενός μήνα πριν προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση μίας ή δύο βαθμίδων, η Moodys απειλεί με νέα υποβάθμιση επίσης μίας ή δύο βαθμίδων εντός των επόμενων μηνών αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του ΠΣΑ, ενώ η Fitch υποστηρίζει ότι περαιτέρω υποβάθμιση είναι δυνατή, αλλά δεν είναι πιθανή στους επόμενους μήνες.
Οι ανωτέρω ανακοινώσεις προκάλεσαν αναστάτωση την Πέμπτη στις αγορές, με το spread των ελληνικών ομολόγων να αγγίζει τις 365 μονάδες βάσης και το ευρώ να φθάνει σε χαμηλά έτους κάτω από τα 1,35 δολάρια.
Αρνητικό, όμως, ήταν την Πέμπτη το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, στην Ευρώπη και στη Wall Street. Τα αίτια εστιάζονταν στη γενικότερη ανησυχία για την Ελλάδα, μετά και την προειδοποίηση του διοικητή της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές θα αρχίσουν να ερευνούν τις συναλλαγές της Goldman Sachs με την Αθήνα.
Οι “New York Times”, σε δημοσίευμά τους την Πέμπτη επανέρχονται στο θέμα και περιγράφουν με λεπτομέρειες πώς οι ίδιες τράπεζες που στήριζαν το χρέος της Ελλάδας πόνταραν, παράλληλα, στη χρεοκοπία της.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Goldman Sachs, η JP Morgan και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημιούργησαν στο Λονδίνο εταιρεία η οποία εισήγαγε έναν δείκτη που διευκολύνει τους κερδοσκόπους να ποντάρουν στις κρατικές χρεοκοπίες. Κι αυτό έγινε πριν ξεσπάσει η κρίση για τα ελληνικά δημοσιονομικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Φεβρουάριο η επένδυση στα λεγόμενα “ασφάλιστρα κινδύνου” διπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο, από τα 52 στα 109 δισ. δολάρια.
Σ’ αυτό το παιχνίδι -όπως γράφουν οι “New York Times”- μετέχουν και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η γαλλική BNP Baribas, η γερμανική Deutche Bank και η ελβετική Credit Suisse.