Σκληρό παζάρι Αθήνας - Βερολίνου με καταληκτική ημερομηνία την συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στις 5 Μαρτίου έχει ξεκινήσει το τελευταίο 24ωρο με αφορμή το σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ στις 5 Μαρτίου θεωρείται η καταληκτική ημερομηνία όπου θα διαμορφωθεί το σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα.
Με αφορμή το σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, το τελευταίο 24ωρο, ένα σκληρό παζάρι μετάξύ Αθήνας και Βερολίνου. Η φημολογία φούντωσε και με την επίσκεψη αστραπή του επικεφαλής της Deutsche Bank και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τα σενάρια που μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο περιλαμβάνει την αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 25-26 δις ευρώ από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, για τα οποία θα χορηγηθεί εγγύηση του γερμανικού και του γαλλικού δημοσίου, με τη συμμετοχή της γερμανικής πλευράς να φθάνει στα 5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Handelsblatt”, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να περάσει ειδική ρύθμιση στον προϋπολογισμό, όπου θα συμπεριλάβει τον κίνδυνο από ενδεχόμενη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Το θέμα απασχολεί ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει και της συνάντησης Παπανδρέου – Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Βρετανό πρωθυπουργό για το θέμα της Ελλάδας.
“Οι ΗΠΑ πιστεύουν -ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς- πως η ΕΕ μπορεί και θα προβεί στις σωστές ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει μια αποτελεσματική απάντηση για την κρίση στην Ελλάδα”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, όλη την εβδομάδα που πέρασε, προηγήθηκαν διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, όμως και οι Ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν το σχέδιο οικονομικής βοήθειας.
Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά υποστηρίζουν πως το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό, ενώ επισημαίνουν ότι και η Deutsche Bank θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο, πιθανόν με την αγορά ελληνικών ομολόγων, ώστε να δώσει σήμα στις αγορές και να ομαλοποιηθούν τα επιτόκια δανεισμού.
Τις συζητήσεις για το σχέδιο βοήθειας επιβεβαίωσε και ο ομογενής ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, που μίλησε στην εκπομπή Mega Σ/Κ.
“Το σχέδιο -επισήμανε ο κ. Χατζημαρκάκης- αν θέλετε να σας το πω ξεκάθαρα είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία και η Ολλανδία, θα αγοράσουν ομόλογα ελληνικά. Η Γερμανία συζητά τώρα άμεσα 5-7 δις επίσης η Γαλλία. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι”.
Το σίγουρο είναι ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν πριν από την συνάντηση του Βερολίνου και θα περιλαμβάνουν την κατάργηση του 14ου μισθού ή την περικοπή του κατά 50% ακόμη και τμηματικά, την περαιτέρω περικοπή 10% στα επιδόματα, την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, καθώς και την επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας.
Η κυβέρνηση, πάντως, εξακολουθεί να διατηρεί το σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ, εάν οι πιέσεις των Ευρωπαίων συνεχιστούν, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της βοήθειας από την ΕΕ, χωρίς όμως να απορρίπτει εντελώς και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί τελικά η λύση του ΔΝΤ.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι “δεν θέλω καν να πιστεύω ότι η ευρωζώνη δεν θα δώσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξετάζει και εναλλακτικά σχήματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Και ένα από αυτά είναι η στήριξη από το ΔΝΤ. Δεν μπορεί να εφησυχάζει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα δοθεί λύση από την ευρωζώνη και επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε και αυτή την εναλλακτική λύση”.
Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν την ευθύνη τους υποστήριξε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής: “Εάν ω μη γένοιτο η χώρα οδηγηθεί, αναγκαστεί να φτάσει στο ΔΝΤ θέλω να είναι απολύτως σαφές σε όλους ότι η ευθύνη θα βαρύνει απόλυτα τον κ. Τρισέ, την ΕΚΤ, την ευρωπαϊκή επιτροπή, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αρνούνται επισταμένως τόσο καιρό να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καλύψουν το μεγάλο κενό που υπάρχει στη Συνθήκη”.