Με τη φράση "καλό κουράγιο" στα ελληνικά έκλεισε τη συνέντευξη και τη σύντομη επίσκεψή του τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Όλι Ρεν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν ως αντάλλαγμα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Με τη φράση “καλό κουράγιο” στα ελληνικά έκλεισε τη συνέντευξη και τη σύντομη επίσκεψή του τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Όλι Ρεν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν ως αντάλλαγμα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Πρόγευση για τα νέα επώδυνα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση στα επόμενα 24ωρα έδωσε και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, οι πολίτες είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι έρχεται “ψαλίδι” στον 14ο μισθό.
“Όλοι οι Έλληνες -είπε- οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας. Συγκινούμαι ειλικρινά όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στο δρόμο και μου λένε για την πατρίδα και το μισθό μου να θυσιάσω. Είναι μια απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού που απαντά και στην ατέρμονη και άδικη δυσφήμηση τον τελευταίο καιρό. Είμαστε έτοιμοι σήμερα, ο ελληνικός λαός να δώσουμε την απάντηση στην κρίση που βιώνουμε, με θάρρος, με αποφασιστικότητα”.
Ο Όλι Ρεν πάντως, ερωτηθείς για το 14ο μισθό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει, υπενθύμισε με νόημα την προτροπή των Βρυξελλών για μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
“Έχουμε συζητήσει διάφορα μέτρα με την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία προτίθεται να εφαρμόσει. Από την πλευρά μας, έχουμε τονίσει τη σημασία, όπως λέει η σύσταση της Κομισιόν, ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, ώστε να υπάρξει μόνιμη διαρθρωτική αλλαγή στον προϋπολογισμό. Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει και να ανακοινώσει τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει” ήταν η έμμεση απάντηση του επιτρόπου.
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Ρεν είχε έναν μαραθώνιο συναντήσεων με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Στις συναντήσεις συμμετείχε και το αποκαλούμενο “γεράκι” της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, γνωστός για τις θέσεις του εναντίον της χώρας μας, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Το μεσημέρι ο κ. Ρεν συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα εντός των επομένων ημερών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος.
“Δεδομένων των κινδύνων που συνδέονται με τις εξελίξεις στην μακροοικονομία και τις αγορές και οι οποίοι είναι πλέον πραγματικοί, πρόσθετα μέτρα σταθεροποίησης είναι απαραίτητα για να είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2020. Θέλω να ενθαρρύνω τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν και να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα τις επόμενες ημέρες ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος” είπε ο κ. Ρεν.
Το απόγευμα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Εργασίας, και η οποία έγινε σε κλοιό διαδηλωτών, ο Ευρωπαίος επίτροπος έθεσε μετ’ επιτάσεως ζήτημα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ αυτή τη φορά δεν επέμεινε στην αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο κ. Ρεν “έφυγε ικανοποιημένος από την ειλικρινή συνεργασία μας και από την πεποίθηση που του εκφράσαμε ότι στον επόμενο έλεγχο τον Ιούνιο, θα εχουμε αισθητά βελτιωμένα αποτελεσματα”.