Στο μεγάλο έλλειμμα και τη χαμηλή αξιοπιστία της Ελλάδας εντοπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος τη ρίζα της κρίσης που διέρχεται το ευρώ, αλλά διαψεύδει σχέδιο οικονομικής βοήθειας. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.
Στο μεγάλο έλλειμμα και τη χαμηλή αξιοπιστία της Ελλάδας εντοπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τη ρίζα του προβλήματος που αντιμετωπίζει το ευρώ, το οποίο -όπως σημειώνει- περνά την πιο δύσκολη φάση στην ιστορία του.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, πάντως, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις για δανεισμό της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
“Δεν τίθεται επ’ ουδενί τέτοιο θέμα. Έχουμε μια συνθήκη η οποία δεν προβλέπει οικονομική διάσωση κρατών, βοήθεια δηλαδή να ανακάμψουν. Τώρα θα βοηθήσουμε καλύτερα την Ελλάδα αν καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, όπως ακριβώς κάνει αυτή την στιγμή” τόνισε χαρακτηριστικά και διεψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή της σχεδιάζει αλλαγες στον προϋπολογισμο για να βοηθήσει τη χώρα μας.
Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να πειστούν πως το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροτητας είναι σχεδιασμένο, έτσι ώστε να λύσει τα προβλήματα, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, η οποία πάντως εξήρε τη μέχρι σήμερα στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που σχεδιάζει -όπως είπε- να λάβει πολύ θαρραλέα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης του ελλείμματος.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκεκριμενοποιήσει τη βοήθεια της προς την Ελλάδα.
“Το πνεύμα της ΕΕ αλλά και τη Ευρωζώνης είναι αμοιβαία αλληλεγγύη. Συνεπώς, το μήνυμα είναι ότι η ΕΕ θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας από κοινού, αλλά στο πλαίσιο της Ευρώπης. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Από την πλευρά μου εγώ, και εκ μέρους των συναδέλφων μου στο Ευρωκοινοβούλιο, μπορώ να σας το εγγυηθώ. Θεωρώ ότι και οι άλλοι θεσμοί στην ΕΕ θα πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα στην Ελλάδα ότι δεν είναι μόνη της” είπε ο κ. Σουλτς.
Στο μεταξύ, αμφιβολίες για το κατά πόσον το ευρώ θα επιζήσει της δημοσιονομικής κρίσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης εκφράζει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είναι ένας από αυτούς που έχουν εξαπολύσει κερδοσκοπική επίθεση κατά του κοινού νομίσματος.
Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα δεν είναι παρά η αρχή εντός ντόμινο υπερβολικών εθνικών ελλειμμάτων, τόνισε ο Σόρος. Ο μεγαλοεπενδυτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα καταφέρει, αργά ή γρήγορα, να βγει από τη στενωπό, αλλά επισήμανε ότι η κρίση με το ευρώ υπάρχει πιθανότητα να κορυφωθεί λόγω της Ισπανίας.
Ήδη, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έχει προειδοποιήσει την Ισπανία με νέα υποβάθμιση. Οι βρετανικοί “Financial Times” προβλέπουν ότι οι αγορές ετοιμάζονται να “τιμωρήσουν” τη Μαδρίτη, ενώ το ευρώ δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών από τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών.
Οι υποψίες είναι ότι πίσω από το όποιο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει η αμερικανική “Wall Street Journal”, σχολιάζοντας ότι ο ρόλος του διεθνούς οργανισμού παραμένει, στο προσκήνιο αυτής της κρίσης, σαφώς περιορισμένος.