Νέα πρόταση υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα η Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να πιεστούν προς τα κάτω, καθώς αποτελούν και τη μεγάλη πληγή των ασφαλιστικών ταμείων.
Νέα πρόταση υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να πιεστούν προς τα κάτω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροποποιημένη πρόταση θα προβλέπει πως η τιμολόγηση δεν θα γίνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των 15 χωρών της ευρωζώνης, αλλά θα περιλαμβάνει και άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση εκείνες που είτε δεν έχουν τιμοκαταλόγους είτε αλλάζουν οι τιμές των φαρμάκων ανά εβδομάδα, όπως η Σουηδία και η Δανία.
“Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα σύστημα αντικειμενικών αρχών, ώστε να μην επιτρέπει αδιαφανείς χειρισμούς και αδιαμφισβήτητους. Εάν τηρηθούν όλες οι αρχές, είμαι ανοιχτή να προχωρήσω σε τροποποιήση της αρχικής πρότασης” σημειώνει η κ. Κατσέλη.
Η φαρμακευτική δαπάνη είναι η μεγάλη πληγή των ασφαλιστικών ταμείων, που μόνο το 2009 πλήρωσαν 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφου χρεώνονται το φάρμακο όσο το αγοράζει ο ιδιώτης από το φαρμακείο.
Επιπλέον, από το 2006 έχει θεσπιστεί, με νόμο, οι φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέφουν το 4% του τζίρου στην ελληνική αγορά στα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως μέχρι τώρα ελάχιστες μικρές εταιρείες καταβάλλουν το ποσοστό αυτό. Έτσι, οι φαρμακοβιομηχανίες χρωστάνε περισσότερο από μισό δισ. στα ταμεία τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάριος Σαλμάς καταγγέλλει τη ΝΔ ότι “αδυνατεί νε ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη και πειραματίζεται ανεπιτυχώς”.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν φόβους ότι εάν πέσουν πολύ οι τιμές των φαρμάκων, οι εταιρείες ως μέσο πίεσης θα τα αποσύρουν, θα τα βγάλουν στο εξωτερικό και θα τα αντικαταστήσουν από νέα φάρμακα, που θα είναι συνδυασμοί, αλλά με τετραπλάσιες τιμές.