Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση από την πολιτική στήριξη που παρείχε η Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, αν και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από την πολιτική και ηθική στήριξη που παρείχε η Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, σε δημόσιες δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
Η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την προθυμία της χώρας της να συνεισφέρει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους και των δομών του, που -όπως είπε- μόλις αρχίζει.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επικρότησε τις ελληνικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, σημειώνοντας ότι τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης συνολικά από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.
“Είναι σημαντικό που ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε την πραγματική κατάσταση και έλαβε δράση, αλλά υπάρχουν και εξωτερικές επιθέσεις… Ναι, γίνεται κερδοσκοπία, στόχος είναι και η Ελλάδα… Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προφυλάξουμε το ευρώ και καλούμε και τους εταίρους μας στην Αμερική να συμβάλουν” είπε η Μέρκελ.
Η Άγκελα Μέρκελ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις επιθέσεις σε βάρος της χώρας μας από μερίδα πολιτικών και μέσων ενημέσωσης στη Γερμανία. “Δεν συμφωνώ με τις δηλώσεις των ευρωβουλευτών, δεν εκφράζουν τις θέσεις μου, δεν θα πρέπει να ζυγίζουμε όλες τις λέξεις τόσο βαριά” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς, ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για τα “λόγια υποστήριξης” για το δύσκολο πρόγραμμα που -όπως είπε- εφαρμόζει η χώρα μας και υπογράμμισε ότι από ελληνικής πλευράς δεν έχει υποβληθεί αίτημα για οικονομική στήριξη.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι Ελλάδα και Γερμανία συμφώνησαν ώστε να αναπτύξουν στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, πρόβλημα που -όπως τόνισε- δεν αντιμετωπίζει μόνον η Ελλάδα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η περιβαλλοντική, η ενεργειακή και κλιματική πολιτική, η πολιτική προστασία, η έρευνα με αιχμή τις νέες τεχνολογίες, καθώς και σε θέματα συνεργασία οικονομικών φορέων, μετανάστευσης και ασύλου, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
“Μπορούμε να επωφεληθούμε διευρύνοντας αυτή τη σχέση. Η Ελλάδα και η Γερμανία αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, και στην ΕΕ και ευρύτερα στον κόσμο, από τη διεθνή οικονομική κρίση μέχρι την κλιματική αλλαγή” είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: “Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά αναγκαίες για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και ο ελληνικός λαός θέλει πραγματικές αλλαγές και τομές στη χώρα, ώστε η Ελλάδα να μπει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να αποκτήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια κοινωνία συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης”.
Και πρόσθεσε: “Θα διασφαλίσουμε ότι τα βάρη σε αυτή την πορεία θα επιμεριστούν δίκαια και θα πιάσουν τόπο, θα έχουν αποτέλεσμα”.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την εξωφρενική πρόταση που διατύπωσαν Γερμανοί πολιτικοί προς την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα.
“Υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι να μειώσουμε το έλλειμμα από το να πουλάμε ελληνικά νησιά. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα νησιά μας να είναι ελεύθερα και υπό την ελληνική κυριαρχία και προσβάσιμα στους τουρίστες για να απολαμβάνουν την ομορφία τους. Ακόμη κι αν τα πωλούσαμε, δεν θα μας βοηθούσε σε τίποτα. Θα ειπράτταμε χρήματα εφάπαξ, ενώ το στοίχημα για εμάς είναι να επιτύχουμε μια βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη” απάντησε ο κ. Παπανδρέου.
“Αντιμετωπίζουμε τα ελληνικά νησιά -συνέχισε- και έτσι πρέπει να τα βλέπετε κι εσείς, ως πεδίο ανάπτυξης του τουρισμού και της ενεργειακής οικονομίας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης”.
Πριν μεταβεί στο Βερολίνο, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου είχε συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν θα χρειαστεί συντονισμένη και αποφασιστική δράση της ευρωζώνης υπέρ της Ελλάδας.
Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε γενναία τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και εκτίμησε πως οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα ότι είναι ικανά για να αλλάξουν την εικόνα για την Ελλάδα, ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας και να αποκλιμακωθούν τα spreads και τα επιτόκια δανεισμού. Συνεπώς -πρόσθεσε- δεν τίθεται προς το παρόν θέμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ -μετά και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Τρισέ- επισήμανε πως δεν θα ήθελε να δει το ΔΝΤ να εμπλέκεται περισσότερο στην επιχείρηση βοήθειας προς την Ελλάδα, πέραν της υπάρχουσας τεχνικής συμβολής του.
Τον τόνο είχε δώσει από το πρωί ο κ. Γιούνκερ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν θα δώσουμε οικονομική βοήθεια. Λέμε απλώς στις αγορές προσέξτε, δεν αφήνουμε τους Έλληνες μόνους τους και δεν δίνουμε την εντύπωση στους Έλληνες ότι έτσι απλά θα σκορπίσουμε χρήματα”.