Υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι είναι μια καλή ιδέα. Θετικός εμφανίζεται και ο Όλι Ρεν.
Υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι είναι μια καλή ιδέα.
Η Μέρκελ τόνισε σε συνεντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν ζητήματα, όπως ποιος θα συνεισφέρει στο Ταμείο και πόσο ανεξάρτητο θα είναι, και επισήμανε ότι για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο, αποσαφήνισε πως η προοπτική της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν αποτελεί μέτρο άμεσης απόδοσης με στόχο την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Η Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι δεν αποκλείει την ανάληψη δράσης, αν η Ελλάδα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τότι η Aγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται πάνω σε κοινές προτάσεις για την πάταξη της κερδοσκοπίας στα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, κυρίως στα ασφάλιστρα επί επισφαλών ομολόγων.
Θετικός στην ιδέα της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δηλώνει και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Financial Times Deutschland”, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι “η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο θα έχει την υποστήριξη των μελών της ευρωζώνης”.
“Συνεργαζόμαστε στενά πάνω στο ζήτημα αυτό με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ” τόνισε ο επίτροπος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η βοήθεια που θα εγγυάται το ταμείο αυτό θα πρέπει να συνδέεται με αυστηρούς όρους.
Η προοπτική της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είχε αναφερθεί από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ και έγινε περισσότερο σαφής με τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κυριακή, στην “Die Welt”.
Ο Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα πως “για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ανάλογες εξουσίες επέμβασης”.
Σύμφωνα με τη “Financial Times Deutschland”, τα σχέδια αυτά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με το Βερολίνο να επιδιώκει τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές οι προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και την επόμενη στο Eurogroup.
Όπως μετέδωσε το CNN, “Γαλλία και Γερμανία προωθούν αυστηρά μέτρα για οικονομική εποπτεία και συνεργασία και ο Σόιμπλε αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ΕΝΤ, όπως ότι όσες χώρες δεν τιθασσεύσουν τα ελλείμματά τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, όπως έξοδο από την ευρωζώνη”.
Άλλες πιθανές, υπό εξέταση κυρώσεις για τα κράτη-μέλη “παραβάτες” -αναφέρουν οι “Financial Times”- περιλαμβάνουν αποκλεισμό τους από το ταμείο αλληλεγγύης ή προσωρινό “πάγωμα” δικαιώματος ψήφου στις υπουργικές συνόδους των “27”.
Λογική χαραρακτήρισε την ιδέα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, λέγοντας: “Είναι απολύτως λογικό οι Ευρωπαίοι να προσπαθούν να ‘χτίσουν’ τον οργανισμό που χρειάζονται. Όταν αναμιγνύεται κάποιος με το νόμισμα μίας χώρας, έχει αρμοδιότητες κεντρικής τράπεζας”.
Το θέμα μονοπώλησε τη Δευτέρα την ενημέρωση των συντακτών στην Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου να τονίζει ότι συζητείται η δημιουργία ΕΝΤ και μάλιστα με γρήγορες διαδικασίες, διαχωρίζει όμως το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα, για το οποίο ίσως απαιτηθεί δράση νωρίτερα.
“Το ΕΝΤ -είπε χαρακτηριστικά ο Αλταφάι Αμαντέου Τάρντιο- δεν θα δημιουργηθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Ούτως ή άλλως, πρέπει πρώτα να το συζητήσουμε, να υπάρξει συμφωνία και θα απαιτηθεί και χρόνος για την εφαρμογή του. Το πρόβλημα της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, σε πραγματικό χρόνο. Θέλω συνεπώς να διαχωρίσω τα δύο θέματα”.