Εργαλεία και μηχανισμός στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, σε περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού συνεχίσουν να ειναι πολύ υψηλά, συζητούνται στο παρασκήνιο μεταξύ των μεγάλων κρατών της Ευρώπης και ειδικά στον άξονα Παρίσι- Βερολίνου.
Εργαλεία και μηχανισμός στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, σε περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού συνεχίσουν να ειναι πολύ υψηλά, συζητούνται στο παρασκήνιο μεταξύ των μεγάλων κρατών της Ευρώπης και ειδικά στον άξονα Παρίσι- Βερολίνου.
Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τη Χίλαρι Κλίντον τη Δευτέρα, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο, το οποίο δεν ανακοινώνεται για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.
“Η ΕΕ και οι χώρες γύρω από την ΕΕ εξετάζουν τους μηχανισμούς που θα είναι απαραίτητοι εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να μην το αντιμετωπίσουμε ποτέ. Να βγούμε στην αγορά και να μην έχουμε πρόβλημα δανεισμού με υψηλά επιτόκια την επόμενη φορά. Αν έχουμε όμως, θα υπάρχουν όργανα τα οποία θα μας βοηθήσουν μα αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους την κερδοσκοπία” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η Κομισιόν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της στο επόμενο Ecofin. Προς το παρόν, ο πρόεδρός της μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται ήδη το σχέδιο παρέμβασης, σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει δυσκολία στον δανεισμό της.
“Οι επίτροποι εργάζονται εντατικά με κράτη-μέλη της ευρωζώνης για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και η Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα ήταν συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβώνας, ειδικότερα με τον όρο περί μη διάσωσης” είπε ο Μπαρόζο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η όποια παρέμβαση για βοήθεια στην Ελλάδα θα εκδηλωθεί, εάν υπάρξει ανάγκη, μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται η επόμενη έκδοση ομολόγου.
Πάντως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Bloomberg αρνήθηκε να αποκαλύψει το χρόνο που η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές. “Είναι σαφές ότι θα ξαναβγούμε στην αγορά, περιμένουμε όμως να δούμε την εξέλιξη. Είναι ενθαρρυντικό ότι το δεκαετές ομόλογο που εκδώσαμε υπερκαλύφθηκε. Η τιμή ήταν υψηλή, αλλά έπρεπε να πληρωθεί το τίμημα για να ξαναμπούμε στην αγορά. Είναι ενθαρρυντικό ότι τα spreads μειώνονται μετά τα καλά νέα, τάση που περιμένουμε να συνεχιστεί στις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Περιμένουμε να δούμε και θα αντιδράσουμε στον κατάλληλο χρόνο” είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά στη γερμανική πρόταση για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου, φαίνεται ότι από την πλευρά της Γαλλίας αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λανγκάρντ ότι “η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά δεν μου φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα είναι η απόλυτη προτεραιότητα”.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, υποστήριξε ότι οποιοδήποτε σχέδιο για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάσωσης θα περιλαμβάνει και αυστηρές ποινές για όποιους παραβαίνουν το σύμφωνο σταθερότητας.
“Ένα τέτοιο ταμείο -είπε η Μέρκελ- δεν θα εξασθενήσει τους κανόνες για δημοσιονομική πειθαρχία και θα πρέπει να συμπεριλάβει και μηχανισμό κυρώσεων, όπως για παράδειγμα την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ψήφου στις υπουργικές συνόδους”.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι τελικά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια, λέγοντας: “Πρέπει να γίνει οτιδήποτε δυνατόν για να εμποδιστεί η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας και της αγοράς χρέους της. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια. Το πρόγραμμά της θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εξαλείψει οποιοδήποτε στοιχείο παράλογης συμπεριφοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές”.
Για αλλαγή κλίματος προς το καλύτερο στην Κομισιόν σχετικά με την αντιμετώπιση της Ελλάδος, μετά τη λήψη των μέτρων, έκανε λογο με δήλωσή της την Τρίτη η Μαρία Δαμανάκη.
Με παρέμβασή του στην εκπομπή “Ανατροπή” του Γιάννη Πρετεντέρη, ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, χαιρέτισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ ζητεί να προχωρήσουν άμεσα τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που θα μειώσει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.
Ο κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: “Η ακίνητη μόνο της περιουσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με μια μελέτη φορέα του δημοσίου, εκτιμάται περίπου στα 270 δισ. ευρώ, η αντικειμενική αξία. Όπως καταλαβαίνετε, η εμπορική αξία μπορεί να υπερβαίνει τα 300 – 350 δισ. ευρώ. Βεβαίως, πέραν της ακίνητης περιουσίας υπάρχει και άλλη περιουσία του Δημοσίου. Ωστόσο θα έλεγα μια σώφρονα και λογική και ορθολογική αξιοποίηση αυτής της περιουσίας θα εξασφάλισε ένα μεγάλο μέρος των τόκων για τη εξυπηρέτηση αυτού του δημοσίου χρέους”.
Η ΝΔ ζητά λύση εντός ευρωζώνης, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει: “Ως ΝΔ θέλουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να θεσμοθετηθεί, να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδος μπορεί και πρέπει να βρεθούν μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης”.
Κριτική στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό άσκησε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι “οι κοινές αξίες και αρχές της ελληνικής κυβέρνησης και αυτής των ΗΠΑ, στις οποίες αναφέρθηκε με υπερηφάνεια ο πρωθυπουργός, στάζουν αίμα λαών σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή μας, ανάμεσά τους και του ελληνικού λαού”.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος του Γραφείου Τύπου και της ΚΠΕ του ΣΥΝ, επισήμανε ότι “η εκδοχή ενός ΕΝΤ με την ίδια αντιλήψη και τις ίδιες συνταγές δεν αποτελεί απάντηση απέναντι στους κερδοσκόπους, αντίθετα αποτελεί την τέλεια συνταγή για την πλήρη κοινωνική χρεοκοπία”.