Οικονομία και εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου- Κλίντον στο State Department, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ραντεβού με τον Ομπάμα. Η συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, είπε ο πρωθυπουργός.
Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού στον Λευκό Οίκο με τον Μπαρακ Ομπάμα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετέφερε στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ την πρόθεση των Ευρωπαίων ηγετών για δημιουργία παγκόσμιας ασπίδας κατά της κερδοσκοπίας και την πρόταση να τεθεί το θέμα επί τάπητος στην επόμενη σύνοδο κορυφής των G20.
“Χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα λειτουργήσουν σωστά και προς όφελος των πολιτών” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι “εξαιρετικής σπουδαιότητας” στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια, αλλά την υποστήριξη της ΕΕ και τη δυνατότητα να δανείζεται με καλά επιτόκια δανεισμού, ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική.
Το ότι “η Ελλάδα δεν ζήτησε από τις ΗΠΑ το οτιδήποτε” επισήμανε στις δηλώσεις της και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία χαιρέτισε τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη. μείωση του ελλείμματος και μίλησε για την κοινή, παγκόσμια πρόκληση για έξοδο από την οικονομική κρίση.
“Εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και μία εξ αυτών είναι η οικονομική πρόκληση” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον.
Εκτός από το θέμα της οικονομίας, στη διάρκεια της συνάντησης στο State Department Γιώργος Παπανδρέου και Χίλαρι Κλίντον συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, τα Βαλκάνια και το θέμα του Αφγανιστάν.
Μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Ελλάδα “πολύτιμο σύμμαχο με στρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια” και εξήρε τις πρωτοβουλίες του ίδιου του κ. Παπανδρέου στο διπλωματικό πεδίο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να συναντηθεί σύντομα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Παπανδρέου στο Ινστιτούτο Brookings
Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του με τη Χίλαρι Κλίντον, ο πρωθυπουργός μίλησε στο Ινστιτούτο Brookings και προανήγγειλε την κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία.
“Μόλις έφτασα από Παρίσι, Βερολίνο, Λουξεμβούργο. Μαζί με τους εταίρους μας, πήραμε κοινή πρωτοβουλία για να ενδυναμώσουμε την οικονομική εποπτεία, ιδίως σε ό,τι αφορά την κερδοσκοπία. Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες στα ‘σορταρίσματα’ και στα παράγωγα που καλύπτουν τους δανειστές” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Δήλωσε, μάλιστα, πως θα θέσει το ζήτημα την Τρίτη και στον Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να γίνει σχετική συζήτηση και μεταξύ των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη. “Ελπίζω -είπε- να υπάρξει θετική ανταπόκριση από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού για να τεθεί αυτή η πρωτοβουλια στην επόμενη συνάντηση των G20″.
Στο Ινστιτούτο Brookings, ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ προβληματισμού για τους Δημοκρατικούς στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ και απάντησε οτι η χώρα μας, χάρη στα μέτρα που έλαβε, κατάφερε να δανειστεί από τις αγορές.
Μπορούμε να δανειστούμε, αυτό κατέστη σαφές όταν βγήκαμε στις αγορές. Δανειζόμαστε, όμως, με υψηλό επιτόκιο, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Εφόσον, όμως διαφαίνεται ότι αναπτύσσεται ένα ευρωπαϊκό ταμείο εκτάκτου ανάγκης, πράγμα στο οποίο εργάζομαι με τους εταίρους μου στην ΕΕ, αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες προσφυγής στο ΔΝΤ εάν υπάρξει πρόβλημα”.
Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο, λέγοντας: “Μπορούμε να δανειζόμαστε και αφού βλέπουμε να προχωρά σχέδιο στην ΕΕ μειώνεται η πιθανότητα για ΔΝΤ”.
Δείτε σχετικό βίντεο