Εκτενείς είναι οι αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και τα αποτελέσματά της. Από τα βρετανικά ΜΜΕ δεν έλειψαν τα πικρόχολα σχόλια.
Εκτενείς είναι οι αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και τα αποτελέσματά της.
Σύμφωνα με τα σχόλια του ανταποκριτή του CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στην Ουάσιγκτον “υπό μεγάλη πίεση, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας” και αναρωτήθηκε εάν προσέβλεπε σε “χείρα βοηθείας”.
Ο ανταποκριτής υπογράμμισε ότι “υπάρχει μεγάλη κόπωση στους Αμερικανούς πολίτες με τις διασώσεις των αμερικανικών βιομηχανιών και έτσι δεν πρόκειται να ανοίξουμε το καρνέ των επιταγών για μια ξένη κυβέρνηση…”.
Η συνάντηση Ομπάμα – Παπανδρέου συνέπεσε με μια δυσάρεστη επέτειο για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, εξαιτίας της κρίσης οι δείκτες έπιασαν κυριολεκτικά “πάτο”, όπως λένε Αμερικανοί αναλυτές, για να αρχίσει την επομένη η επίπονη διαδικασία της σταδιακής ανάκαμψης.
Η θέση των Ευρωπαίων που μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός για επιβολή περιορισμών στη δράση των κερδοσκόπων, φαίνεται ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος στους πολιτικούς κύκλους.
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν σκληρά μέτρα για τα παράγωγα”, γράφουν οι “Times” της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας τις δηλώσεις που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο για την ανάγκη ελέγχου της κερδοσκοπίας, λίγο πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο.
Το πρακτορείο “Bloomberg” αναφέρει ότι στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Γκάιτνερ συζητήθηκαν οι προσπάθειες για εποπτεία της αγοράς παραγώγων.
Σε άρθρο των “LA Times”, προβάλλεται και η άποψη αναλυτών της αγοράς ότι οι περιορισμοί στα παράγωγα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τη θέση της Ελλάδος.
Από τα βρετανικά ΜΜΕ δεν έλειψαν τα πικρόχολα σχόλια. “Ο Ομπάμα στηρίζει την Ελλάδα κατά των κερδοσκόπων”, μετέδωσε το BBC, αλλά στη συζήτηση στο στούντιο ειπώθηκε ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει την περιοδεία του για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τη δοκιμαζόμενη οικονομία του. Είναι στην Ουάσιγκτον. Νομίζει ότι έχει βοήθεια από τον Ομπάμα, φραστική τέλος πάντων…”.
Στο πλαίσιο της ίδιας τηλεοπτικής συζήτησης, κάποιοι σχολίασαν καυστικά ότι υπάρχουν “αυτοί οι “κακοί” κερδοσκόποι που προσπαθούν, κατά τη γνώμη τους, να ρίξουν το ευρώ”.
Την ανάγκη καλύτερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος επισήμανε την Τετάρτη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν λέγοντας: “Τώρα είναι ο καιρός για να μετατραπεί το σχέδιο σε συγκεκριμένη δράση. Η Ευρώπη εξετάζει ήδη πως θα συμβάλει ως Ένωση σε αυτή την πρόοδο. Και οι καλές προθέσεις δοκιμάζονται κατ’ αρχάς στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, καθώς οι χώρες αναζητούν τον καλύτερο τρόπο ώστε η Ελλάδα να μειώσει τα ελλείμματα της και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς”.