Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά της κερδοσκοπίας, δήλωσε ότι έλαβε ο Γ. Παπανδρέου. Καταργείται η βίζα.
Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές, δήλωσε ότι έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του ανακοίνωσε την απόφασή του για κατάργηση της βίζας, κίνηση που ο Έλληνας πρωθυπουργός ερμήνευσε ως “μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία” με ουσιαστικό και όχι συμβολικό χαρακτήρα.
Εκτός από το θέμα της οικονομίας, η ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ περιελάμβανε και το Κυπριακό, την ελληνική πρωτοβουλία για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τα Ελληνοτουρκικά.
Κατά τη συζήτηση που είχαν με τον Αμερικανό προεδρο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τον ενημέρωσε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν για την αναδιάρθρωσή της, καθώς και για την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού για δομικές αλλαγές προκειμένου να μπει η χώρα σε νέα τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να είναι και ανταγωνιστική και ελκυστική.
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον κ. Ομπαμα για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος με τους κ.κ. Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ, στα πλαίσια της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές, κάτι που -όπως είπε- αφορά άμεσα τη χώρα μας, η οποία έχει γίνει θύμα κερδοσκοπίας πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ζήτησε η Αμερική να συνδράμει και να τεθεί το θέμα στη συνάντηση των G-20 και έλαβε τη διαβεβαίωση από τον κ. Ομπάμα ότι θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς “θεωρεί αυτή την πρωτοβουλία χρήσιμη, σημαντική και θετική”.
Για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι επιβεβαίωσε στον κ. Ομπάμα τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη λύση και μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρξει το μήνυμα προς την Τουρκία για μια αποφασιστική βούληση για την επίλυση του προβλήματος στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.
Επίσης, παρουσίασε την πρωτοβουλία και την υποστήριξη της Ελλάδας στην προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014, εξέλιξη που -όπως είπε- θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλει στην επίλυση τοπικών προβλημάτων, διμερών ή άλλων.
Για τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης των διμερών σχέσεων, μεταξύ των οποίων η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν, με στόχο την επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν, της υφαλοκρηπίδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
“Έχουμε τη στήριξη από πλευράς ΗΠΑ σε αυτήν την προσπάθεια” είπε ο κ. Παπανδρέου και ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα ο τελευταίος τού ανακοίνωσε την απόφασή του για κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.
Σχολίαζοντας την απόφαση αυτή, ο πρωθυπουργός είπε: “Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία… Είναι μια πολύ θετική χειρονομία, που δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική. Και, βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.
Σε ερώτηση που δέχτηκε αμέσως μετά για το έαν πιστεύει ότι η υποστήριξη Ομπάμα μπορεί να συνεισφέρει στην ελληνική προσπάθεια για έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: “Κάθε φωνή υποστήριξης των προσπαθειών της χώρας μας είναι θετική, πόσο μάλλον από τις ΗΠΑ που αποτελούν όχι μόνο μια πολιτική, αλλά και μια μεγάλη οικονομική δύναμη”.
“Υπάρχει -πρόσθεσε- βούληση συνεργασίας των ΗΠΑ με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπων, κάτι που δικαιώνει και τις δικές μας προσπάθειες, διότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μιλά δυναμικά και να παίρνει πρωτοβουλίες… Η αναγνώριση αυτών των δύσκολων μέτρων για τον ελληνικό λαό δείχνει ότι πιάνουν τόπο οι κόποι και οι θυσίες μας. Βεβαίως, ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά το κάθε βήμα είναι θετικό”.
Πριν τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς εάν ζητήθηκε συνδρομή από την Ελλάδα για το πρόβλημα της οικονομίας της και εάν οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν κάποιο ρόλο στην αντιμετώπισή του, απάντησε ότι δεν ζητήθηκε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά της χώρας μας. Ο Ρόμπερτ Γκιμπς πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι “διαθέτουν την ικανότητα να επιλύσουν από μόνοι τους το πρόβλημα”.
Ομπάμα: “Οι ΗΠΑ σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας”
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, Γιώργος Παπανδρέου και Μπαράκ Ομπάμα παραβρέθηκαν σε δεξίωση που παρατέθηκε στον Λευκό Οίκο για την Ομογένεια, με την αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του προς την Ελλάδα τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος με τη σειρά του έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου -είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα- “όπως ο παππούς του και πατέρας του πριν απ’ αυτόν, ηγείται της Ελλάδας σε δύσκολους καιρούς. Και όπως είπα και στη συνάντησή μας στο οβάλ γραφείο, είτε σε καλούς είτε σε άσχημους καιρούς, οι Έλληνες θα έχουν πάντα φίλο και σύμμαχο τις ΗΠΑ”.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν και ευχαριστούν την Ελλάδα για “την προσπάθειά της για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην εποχή μας, για μια δίκαιη και σταθερή λύση στο ζήτημα της Κύπρου, αλλά και την πλήρη ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην Ευρώπη, όπως και την προσωπική προσπάθεια του πρωθυπουργού για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα του Αφγανιστάν, λέγοντας: “Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα που είναι στενός σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, για τη βοήθεια που παρέχει στην ασφάλεια παγκοσμίως, από τα Βαλκάνια έως το Αφγανιστάν όπου υπηρετούν Έλληνες στρατιώτες, βοηθώντας ανθρώπους που έχουν βιώσει τον πόλεμο και δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια”.
Και αναφερόμενος στην απόφασή του για κατάργηση της βίζας, πρόσθεσε: “Αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και σήμερα, είτε πρόκειται για στενή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας είτε για συνεργασία μεταξύ των λαών. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας θα συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας και για τις δύο χώρες. Είτε πρόκειται για επαγγελματικά ταξίδια, είτε για επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, τώρα θα είναι ευκολότερο για τους Έλληνες φίλους μας να επισκεφθούν τις ΗΠΑ”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε την ομιλία του, που περιείχε αρκετές αναφορές στην ελληνική επανάσταση, με τη φράση “είμαστε φίλοι, συμπατριώτες και αδέλφια” και κατέληξε λέγοντας “ζήτω η Ελλάς” στα ελληνικά.
Συνάντηση Παπανδρέου – Πελόζι
Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που τόνισε οτι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της απέναντι στην κρίση. “Ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του στους δύσκολους αυτούς καιρούς” ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η κ. Πελόζι.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για πρώτη φορά οτι η χώρα υπερβαίνει το δυσκολότερο σημείο της κρίσης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα εχει ξεφύγει απο τον άμεσο κίνδυνο. Παράλληλα, ευχαρίστησε την κ. Πελόζι για τη συμπαράστασή της στις προσπάθειες που κάνει ώστε να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο βιώσιμη.
Δείτε σχετικό βίντεο