Με τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα και με το "δώρο" της κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον. Οικονομία, "πόλεμος" κατά κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές, διμερείς σχέσεις, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενώ σαν επιστέγασμα της πολύ καλής συνεργασίας που είχαν οι δύο ηγέτες, προσκάλεσε τον Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα και αυτός αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, ο κ. Παπανδρέου έπεισε τον Αμερικανό ηγέτη ότι είναι ανάγκη ΗΠΑ και Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των κερδοσκόπων.
Η κατάργηση της βίζας ήταν το “δώρο” του Λευκού Οίκου προς τον πρωθυπουργό. Το θέμα προσέκρουε στην άρνηση της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, με τη δικαιολογία ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε ακόμα τα κριτήρια, ωστόσο η απόφαση για την κατάργησή της ελήφθη τελικά μόλις δύο ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Κατά τη συζήτηση στον Λευκό Οίκο, που διήρκεσε 40 λεπτά, ο Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις θέσεις της Ουάσιγκτον στα εθνικά μας θέματα, θέσεις οι οποίες δεν συμπίπτουν σε όλα με τις ελληνικές.
Στον κ. Παπανδρέου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις του στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό και στο θέμα του Αιγαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να συνεχιστεί η εντατική προσπάθεια για να επιτευχθεί η επίλυση των προβλημάτων αυτών το συντομότερο δυνατόν.
Διαβάστε για τις δηλώσεις Παπανδρέου-Ομπάμα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε ισχυρή υποστήριξη και από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ο οποίος συμμετείχε και στη δεξίωση των Ελλήνων επιχειρηματιών προς τιμήν του πρωθυπουργού.
Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε πως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας πηγάζει από το γεγονός ότι ΕΕ ενοποιήθηκε πρώτα σε νομισματικό επίπεδο, πριν ενοποιηθεί στο οικονομικό και το πολιτικό σκέλος, και τόνισε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες.
“Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά σε μια δύσκολη κατάσταση, την οποία μπορούν να ξεπεράσουν, και κανείς δεν πρέπει αν στοιχηματίζει εναντίον τους” υποστήριξε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπιλ Κλίντον τόνισε, επίσης, ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα μπορεί να συμβάλει σημαντικά, μακροπρόθεσμα, για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα. Και κατέληξε, λέγοντας: “Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω”.
Στο δείπνο που ακολούθησε, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για την κατάσταση της οικονομίας και αυτοί με τη σειρά τους του πρόσφεραν ιδέες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων με χαμηλό επιτόκιο. Κάποιοι, υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν και με άλλους τρόπους.
Στην αντιπολίτευση
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την κατάργηση της βίζας έκανε λόγο για θετική εξέλιξη επισημαίνοντας και τη συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης
Για ανταλλάγματα που έδωσε η κυβέρνηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάνει λόγο το ΚΚΕ. Στη Βουλή, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο ΣΥΝ σημειώνει ότι “η βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη συνέχιση του ατλαντισμού στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας”.