Να δημιουργήσει μέτωπο κατά των κερδοσκόπων εν όψει των επόμενων κρίσιμων εκδόσεων ομολόγων προσπαθεί η κυβέρνηση, την ώρα που οι κοινοτικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι ήδη υπάρχει μηχανισμός στήριξης...
Να δημιουργήσει μέτωπο κατά των κερδοσκόπων εν όψει των επόμενων κρίσιμων εκδόσεων ομολόγων προσπαθεί η κυβέρνηση, την ώρα που οι κοινοτικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι ήδη υπάρχει μηχανισμός στήριξης, με την υποσημείωση όμως ότι επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος παρέμβασης.
Με άρθρο του στην “International Herald Tribune”, ο πρωθυπουργός καλεί στη θεσμοθέτηση νέων κανόνων λειτουργίας των αγορών, σημειώνοντας ότι καιροσκόποι χρηματιστές ήταν αυτοί που εκτίναξαν στα ύψη τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
“Πρέπει -σημειώνει ο Γιώργος Παπανδρέου- να δημιουργήσουμε και να επιβάλουμε τώρα καθαρούς κανόνες που θα θέσουν υπό έλεγχο την άμετρη δύναμη των αγορών επί των εθνικών μας οικονομιών και του κοινού μας νομίσματος, όχι για το καλό της Ελλάδας, αλλά για το καλό της Ευρώπης”.
Κι ενώ η ψαλίδα των επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα παραμένει ανοικτή πάνω από τις 310 μονάδες, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο CNBC ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει αυτό το υψηλό κόστος δανεισμού, αφού τα υψηλά επιτόκια απορροφούν ουσιαστικά μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, με κοινωνικό και πολιτικό κόστος.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρεται να έχουν δηλώσει, μάλιστα, στο πρακτορείο Dow Jones ότι η Ελλάδα ενδέχεται να υποβάλει επίσημο αίτημα στήριξης προς τις Βρυξέλλες στην περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού δεν υποχωρήσουν δραστικά εντός των επόμενων εβδομάδων, συμπληρώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση η χώρα θα ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος. “Μέχρι σήμερα δεν μας έχει ζητηθεί. Έχουμε όμως τα μέσα και τα εργαλεία για να το κάνουμε εάν χρειαστεί” δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάι.
Εν τω μεταξύ, εν όψει της συνεδρίασης του ECOFIN όπου θα συζητηθούν τα έως τώρα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε την πρώτη έκθεση πεπραγμένων στην οποία, μεταξύ άλλων, αναπροσαρμόζεται η εκτίμηση για τη φετινή ύφεση -λόγω των αρνητικών περσινών επιδόσεων- έως το 1,7%.
Στην ίδια έκθεση, στο μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο, αν και οι δαπάνες έχουν συγκρατηθεί, παρατηρείται μικρή απόκλιση στα έσοδα αφού έτρεξαν με 7,9% έναντι στόχου 9,2%.
Όσον αφορά, δε, στις πραγματικές μειώσεις αποδοχών λόγω των περικοπών, προσδιορίζονται στο 10% για το Δημόσιο και στο 13% για τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Εκπλήξεις, όπως όλα δείχνουν, επιφυλάσσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, αφού γίνεται λόγος για μείωση των ανώτερων ορίων συντάξεων, για σταδιακή αύξηση των νομίμων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Την ίδια ώρα, σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ συστήνει σύγκλιση των αποζημιώσεων απόλυσης που δικαιούνται οι υπαλληλοι, στα επίπεδα αυτών που δικαιούνται οι εργάτες, όπως επίσης τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων.