Mε δυναμικά και εντυπωσιακά σε μέγεθος συλλαλητήρια,σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την Πέμπτη την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
Mε δυναμικά και εντυπωσιακά σε μέγεθος συλλαλητήρια,σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την Πέμπτη την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έκαναν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε: “Τα κορόιδα ξύπνησαν και δεν ανέχονται πλέον αυτοί που χρόνια δημιούργησαν την κρίση κι ευθύνονται γι’ αυτήν, να πίνουν στην υγεία τους”.
“Η δυναμική της σημερινής ημέρας θα βάλει φρένο σε μια πολιτική ανατροπής δικαιωμάτων ζωής” ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
Το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην Ομόνοια κι έστειλε το δικό του μήνυμα κατα της κυβερνητικής πολιτικής σε μισθούς, ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις. Στην πορεία που ακολούθησε, όταν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ πέρασαν έξω από τα γραφεια του ΣΕΒ, πέταξαν μπογια στην πρόσοψη του κτιρίου.
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ, η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να μην δείξουν “καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές διακηρύξεις και στις εργοδοτικές οργανώσεις”. “Λένε κυριολεκτικά ψέματα, τρομοκρατούν, ποντάρουν στην κούραση των εργαζομένων προκειμένου να φέρουν ακόμη σκληρότερα μέτρα” υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην Αθήνα, ένταση δημιουργήθηκε όταν διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν κάθετα στην πορεία στην οδό Πατησίων με σκοπό να αποκόψουν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών. Στη συνέχεια, έγιναν μικροεπεισόδια σε διάφορα σημεια του κέντρου, ενώ μικρές ομαδες κουκουλοφορων έσπασαν βιτρίνες στην οδο Σταδίου και Πανεπιστημίου.
Συνολικά, έγιναν 12 συλλήψεις ενώ τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί.
Μικροεπεισόδια έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, όπου εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των απεργών και στα δύο συλλαλητήρια, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το ΠΑΜΕ.
Ψηλά στα διεθνή ΜΜΕ
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα έγιναν πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, που μετέδωσαν πλάνα απο τα επεισόδια, αλλά και δηλώσεις των διαδηλωτών κατα των μέτρων λιτότητας.
Μετά την επιτυχημένη περιοδεία του σε Ευρώπη και Αμερική, ο “Παπανδρέου επιστρέφει σε εντεινόμενη δυσαρέσκεια” γράφουν οι “Financial Times”.
Tο CNN επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει πίσω, παρά τις αντιδράσεις. “Η κυβέρνηση -μετέδωσε ο απεσταλμένος του δικτύου στην Αθήνα- αρχίζει να χάνει την πλειοψηφία του κόσμου που την υποστήριζε. Οι διαδηλωτές πιστεύουν πως ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει, αλλά ο Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει”.
“Στην Ελλάδα η αμφισβήτηση κλιμακώνεται, το κράτος ανησυχεί” είναι ο τίτλος άρθρου της γαλλικής “Le Figaro”, ενώ το γαλλικό δίκτυο France-2 περιέγραψε την Αθήνα ως μία “πόλη-φάντασμα”, όπου… “η οργή βροντά, όμως η πλειοψηφία την εκφράζει ακόμα με τρόπο ειρηνικό”.
“Τα συνδικάτα θέλουν να παραλύσουν την Ελλάδα” γράφει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, ενώ ο αρθρογράφος της εφημερίδας “Die Zeit” σημειώνι πως η πλειονότητα των πολιτών στηρίζει την κυβέρνηση.
Σε ρεπορτάζ στο δελτίο της ιταλικής τηλεόρασης επισημάνθηκε ότι “όσοι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτύρονται για τις περικοπές των μισθών και το πάγωμα των συντάξεων… αλλά ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν κάνει πίσω ενισχυμένος από τις δημοσκοπήσεις και την ευρωπαϊκή στήριξη για την πολιτική λιτότητάς του”.
Δείτε σχετικό βίντεο