Εκτός από το φορολογικό, ανατροπές έρχονται και στο ασφαλιστικό, καθώς τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή μετά το Πάσχα και μέχρι τον Μάιο.
Εκτός από το φορολογικό, ανατροπές έρχονται και στο ασφαλιστικό, καθώς τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή μετά το Πάσχα και μέχρι τον Μάιο.
Το Απρίλιο θα κατατεθεί η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, κάτι που θα επιφέρει αύξηση των ορίων για τις γυναίκες, από 5 έως και 15 χρόνια.
Μάλιστα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η εξίσωση νωρίτερα από το 2013, γι’ αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει σκληρή διαπραγματευτική μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει περίοδο χάριτος 3 ετών και σταδιακή εφαρμογή, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα το πετύχει.
Ο υπουργός Εργασίας, παραλαμβάνοντας την Τρίτη το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, επισήμανε την ανάγκη να βγούμε το συντομότερο από τη διαδικασία επιτήρησης, καθώς -όπως είπε- “σημαίνει απώλεια αξιοπρέπειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή μας ισχύ”.
“Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τη φάση αυτή είναι να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα πρόσθετα μέτρα και ο καιρός που έχουμε μπροστά μας για την πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής των μέτρων είναι μόλις 8 εβδομάδες” δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Οι καυτές αλλαγές στο ασφαλιστικό που δεν έχουν “κλειδώσει” είναι:
Ο νέος υπολογισμος της σύνταξης με βάση τη 10ετία, 15ετία ή ολόκληρο τον εργασιακό βίο, που ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων
Η καθιέρωση πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις
Η επαναφορά εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ καθώς και
Η χορήγηση της βασικής σύνταξης στα 65.
Το καθεστώς αβεβαιότητας, και με δεδομένες τις περικοπές δώρων και επιδομάτων, έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρείται κύμα φυγής στο Δημόσιο. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι υπουργοί καθησυχάζουν τους ασφαλισμένους ότι θα σεβαστούν τα ώριμα δικαιώματα.
Ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε την Τρίτη πως “σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός, σε καμία περίπτωση δεν θα κατατεθεί στη Βουλή εάν δεν δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους και δεν γίνει ευρύτερα γνωστό”. “Συνεπώς -πρόσθεσε- αυτοί που ισχυρίζονται ότι μπορεί σε μια νύχτα να υπάρξουν αλλαγές κάτι τέτοιο είναι έξω από τη δική μας λογική”.
Δηλώσεις έκαναν την Τρίτη και μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ο Θόδωρος Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε στις υψηλές συντάξεις, λέγοντας πως “θα πρέπει πραγματικά να τεθεί μια φορολόγηση, ένας τύπος ΛΑΦΚΑ, γιατί κάποιες συντάξεις είναι σκανδαλώδεις και υπάρχει ανάγκη προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων”.
Ο Δημήτρης Μπούρλος επισήμανε πως “αν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά τα οποία εξαγγέλλονται, θα υπάρξει απόδοση και αποτελεσματικότητα, και από κει και πέρα θα συνεκτιμηθεί εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα”.
Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ προτείνει επεκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ ο ΟΟΣΑ πρότεινει να μειωθεί ο κατωτατος μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να καταργηθουν οι αποζημιώσεις στις απολύσεις και να διευρυνθει το καθεστώς αυτών που δουλευουν με ελαστικό ωράριο.