Την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τα κρούσματα κερδοσκοπίας με άλλοθι τις αυξήσεις σε ΕΦΚ και ΦΠΑ. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την Πέμπτη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τα κρούσματα κερδοσκοπίας που παρουσιάστηκαν με άλλοθι τις αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τους συντελεστές του ΦΠΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας από 1,1 ευρώ/λίτρο στις αρχές Ιανουαρίου, στις 26 Φερβουαρίου σκαρφάλωσε σε 1,243 ευρώ/λίτρο, στις 5 Μαρτιου σε 1,36 ευρω/λίτρο και πριν από λίγες ημέρες διαμορφώθηκε σε 1,43 ευρώ/λίτρο.
Σε κάποιες περιοχές της χώρας, μάλιστα, η αμόλυβδη έφτασε να πωλείται ακόμη και προς 1,60 ευρώ το λίτρο.
Το “άλμα” της τιμής αμόλυβδης αναδεικνύει την Ελλάδα ως τη δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη των “27”. Πρώτη είναι η Ολλανδία με μέση τιμή 1,389 ευρώ/λίτρο και τρίτη η Δανία με 1,42 ευρώ/λίτρο.
Το υπουργείο Οικονομίας και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η γνωμοδότηση της οποίας αναμένεται την Πέμπτη.
Εφόσον η Ολομέλεια της ΡΑΕ γνωμοδοτήσει θετικά, θα αποφασίσει και το ύψος του πλαφόν, τη διάρκεια ισχύος του και εάν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα ή σε μερικούς νομούς.
“Ναι” στην επιβολή πλαφόν λένε οι πρατηριούχοι, με την προϋπόθεση όμως να ισχύσει, όπως τονίζουν, για όλη την αλυσίδα της αγοράς καυσίμων.