Την πρόθεση της Αθήνας να μην δανειστεί ξανά με ακριβά επιτόκια, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, διατυπώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου το κατέστησε σαφές στη συνάντηση με τον Μπαρόζο, και στην ομιλία του σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Την πρόθεση της Αθήνας να μην δανειστεί ξανά με ακριβά επιτόκια, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατυπώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου το κατέστησε σαφές τόσο στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και στην ομιλία του το πρωί της Πέμπτης σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Από το βήμα της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού εξουδετερώνουν την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, έχοντας λάβει μέτρα που -όπως είπε- δεν είναι κάτι περισσότερο από αυτά που θα ζητούσε το ΔΝΤ, χωρίς μάλιστα τα οφέλη ενός δανείου. Και διεμήνυσε ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας ενδέχεται να προσφύγει στον διεθνή οργανισμό.
“Δεν θέλουμε -είπε χαρακτηριστικά- να είμαστε σε μια κατάσταση όπου υιοθετούμε τα πιο σκληρά μέτρα του ΔΝΤ, χωρίς να έχουμε κανένα από τα πλεονεκτήματα της ευρωζώνης. Εμείς λέμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έρθει τώρα και να πει, εντάξει στην περίπτωση αυτή θα συνεισφέρουμε ό,τι θα συνεισέφερε και το ΔΝΤ. Ειδάλλως, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να στραφεί στο ΔΝΤ, κάτι που ελπίζουμε να μην χρειαστεί”.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον Μπαρόζο, σε δηλώσεις του την Πέμπτη το μεσημέρι μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι “η Κομισιόν είναι έτοιμη να κάνει τις απαραίτητες προτάσεις για τον επονομαζόμενο οικονομικό μηχανισμό, που θα είναι έτοιμος να αναλάβει την απαιτούμενη δράση” και τόνισε πως “είναι ευκαιρία να ληφθεί απόφαση την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής”.
“Όταν έχεις έναν τέτοιο μηχανισμό σε εφαρμογή -είπε- μπορεί να αρκεί να σταλεί το μήνυμα στις αγορές ‘κάτω τα χέρια, όχι κεδροσκοπία, αφήστε αυτή τη χώρα να κάνει αυτό που κάνει, αφήστε τη σε ησυχία’, ώστε να προχωρήσει και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, να έχει το χώρο να αναπνεύσει, τρόπος του λέγειν, ώστε αυτές οι μεταρρθυμίσεις να να υλοποιηθούν και να έχουν, φυσικά, θετικό αποτέλεσμα στο η οικονομία μας να γίνει βιώσιμη”.
Το παζάρι σκληραίνει εν όψει της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου, καθώς η Γερμανία εμφανίζεται ανυποχώρητη και αντιδρά σε οποιοδήποτε σχέδιο οικονομικής συνδρομής προς την Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της. Ο πρόεδρος της Deutsche Bank ζήτησε να βοηθηθεί άμεσα η Ελλάδα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.
“Αν αποτύχουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη χώρα, τότε το επόμενο πρόβλημα μετά την Ελλάδα θα είναι οι τράπεζες. Εάν πραγματικά ανακύψει το ερώτημα της διάσωσης ή μη διάσωσης, είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να υπάρξει διάσωση” υπογράμμισε ο Γιόζεφ Άκερμαν.
Αναστάτωση στις αγορές προκάλεσε το τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ από τις 2 έως τις 4 Απριλίου, αλλά και το δημοσίευμα των “Financial Times”, που έφερε τη Γερμανίδα καγκελάριο να έχει ήδη αποφασίσει ότι αν η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια, θα τη λάβει από το ΔΝΤ, καθώς οποιαδήποτε άλλη λύση προσκρούει στο Σύνταγμα της Γερμανίας.
“Αυτά είναι αστειότητες. Εμείς εξ αρχής είχαμε αφήσει ανοιχτές όλες τις πόρτες, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι σήμερα είμαστε πιο κοντά στο ΔΝΤ” δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Reuters, ενώ ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα ούτε από το ΔΝΤ ούτε από την ΕΕ.
Αντίθετος σε ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ εμφανίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τη συζήτηση γύρω από το σχέδιο βοήθειας, έκανε λόγο για αποπροσανατολιστικά διλήμματα. Καταστροφική χαρακτηρίζει την επιλογή της προσφυγής στο ΔΝΤ ο Συνασπισμός, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζητά την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.