Ανακατανομή των φορολογικών βαρών επιχειρεί η κυβέρνηση, μ' ένα νομοσχέδιο 200 σελίδων, με βασικές παραμέτρους την κατάργηση ευνοϊκών μορφών φορολόγησης, το "χτύπημα" της παραοικονομίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Ανακατανομή των φορολογικών βαρών επιχειρεί η κυβέρνηση, με ένα νομοσχέδιο 200 σελίδων, που έχει ως βασικές παραμέτρους την κατάργηση ευνοϊκών μορφών φορολόγησης, τον εντοπισμό όσων κινούνταν μέχρι τώρα στην γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Μεταξύ άλλων, με το ογκώδες νομοσχέδιο προωθούνται:
– Η ελάφρυνση των εισοδήματων έως 40.000 ευρώ
– Η αύξηση του αφορολογήτου των παιδιών στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα
– Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης
– Η εφαρμογή ΦΠΑ σε όλες τις δραστηριότητες πλην όσων εξαιρούνται από τη σχετική Κοινοτική Οδηγία και
– Η επέκταση του λογιστικού προσδιορισμού εισοδημάτων σε όλους τους επαγγελματίες.
Ειδικά όσον αφορά στη διόρθωση των στρεβλώσεων του φορολογικού συστήματος, που επιτρέπει σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας εισοδήματα χαμηλότερα ακόμα κι από αυτά των συνταξιούχων, το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει διευρυμένο πλαίσιο τεκμηρίων διαβίωσης, που βασίζεται σε ένα ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης. Από τα τεκμήρια αυτά θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι.
Προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέες αδικίες, για το τεκμήριο κατοικίας θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα όπου πέρα από τα τετραγωνικά μέτρα θα εφαρμόζεται και συντελεστής προσαύξησης στις περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ. Μικτό θα είναι και το σύστημα των τεκμηρίων στα αυτοκίνητα, όπου πέρα από τον κυβισμό θα λαμβάνεται υπόψη και η παλαιότητα.
Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, έστω στο παρά πέντε, το οικονομικό επιτελείο μετά από έντονες αντιδράσεις, απλώνει το δίχτυ της εφορίας από φέτος κιόλας σε χιλιάδες επαγγελματίες, που υποχρεούνται στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών. Έτσι, από τη 1η Ιουλίου γίνεται υποχρεωτική για όλους η τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και η φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, ενώ ειδικά για τα ταξί αποφασίστηκε η αύξηση κατά 50% στο τεκμαρτό εισόδημα του πρώτου εξαμήνου.
Το φορολογικό καθεστώς αλλάζει και σε ό,τι αφορά την αγορά πρώτης κατοικίας. Έτσι, αυξάνεται το αφορολογητο όριο από 100.000 σε 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο και από 200.000 σε 250.000 για τον έγγαμο.
Πάνω από τα όρια αυτά θα μπαίνει φόρος 10%, ενώ καταργείται το αφορολόγητο έως 200 τ.μ. που ισχύει σήμερα.
Με το νέο καθεστώς η επιβάρυνση θα αφορά κυρίως διαμερίσματα με εμβαδό άνω των 100 τ.μ. τα οποία βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, ενώ δεν επιβαρύνονται διαμερίσματα κατω των 100 τ.μ. σε φθηνές ή μεσαίες περιοχές.
Από την άλλη, καθιερωνονται χαμηλότεροι συντελεστές 8% και 10% στη φορολογία για μεταβιβάσεις κατοικιών οι οποίες χτίστηκαν πριν το 2006 ή μεταπωλούνται για δεύτερη φορά. Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα είναι χαμηλότερος, ενώ τα σπίτια που χτίστηκαν μετά το 2006 θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 21%.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα γίνουν από του χρόνου, με ταυτόχρονη όμως αναπροσαρμογη του αφορολόγητου για πρώτη κατοικία.
Δείτε βίντεο σχετικό με τις αλλαγές στη φορολογία στην αγορά ακινήτων